Kurban kesmek İslam'da vacip ibadetler arasında yer alır. İslam dinine göre zengin olan ve kurban kesmek için yeterli imkanlara sahip olan Müslümanlar kurban kesmektedir. Kurban Allah'ın rızasını kazanmak için kesilir. Peki, kimler kurban kesebilir?
Kurban, akıl sağlığı yerinde, ergenlik çağına ulaşmış, dinen zengin sayılacak kadar mal varlığına sahip olan ve mukim olan her Müslüman’ın yerine getirmesi gereken bir ibadettir. Kişinin dinen zengin sayılabilmesi için temel ihtiyaçları ve borcu haricinde 80.18 gr altın veya bu tutarda nakit para ya da eşyaya sahip olması gerekir.
Kurban Keserken Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?
Müslümanlar tarafından her sene kutlanan Kurban Bayramı, Allah için kurban kesme ibadetidir. Bu nedenle durumu müsait olan her Müslüman tarafından yapılması gerekir. Kurban ibadetinin kabul edilmesi için yapılması gereken esaslar vardır. Bu esaslara dikkat etmek gerekir. Çünkü, kurban kesilen hayvanın acı çekmesi, kurban ibadetinin anlamını yitirmesine neden olacaktır. Bu hususlar ise şöyledir:
• Kesimin usule uygun olması için hayvanın yemek borusu ve soluk borusu ile iki atardamarından birisi mutlaka kesilmelidir. Hayvanın omuriliğinin kesilmemesi gerekir.
• Kurban edilecek hayvanın canı çıkmadan önce başı gövdesinden ayrılmamalıdır. Hayvan can verdikten sonra baş ile gövde birbirinden ayrılmalıdır.
• Kurban edilecek hayvana eziyet edilmemelidir. Hayvanın acı çekmeden kesilmesi gerekir. Bu nedenle işinin ehli kişilerden yardım almak gerekir.
• Hayvanı boğazlama ve boğazını kesme işlemi son derece hızlı olmalıdır. Hayvan can çekişmeden kurban edilmelidir.
• Kurban keserken dikkat edilmesi gereken konulardan biri de çevre temizliğidir. Kurban kesecek kişinin önlem alması gerekir.
• Kurban keserken, kesilecek olan hayvanı diğer hayvanlar görmemelidir.
Tüm bu hususlar kurban ibadetinin en güzel şekilde yerine getirilmesi içindir. Hayvanın zarar görmeden kurban edilmesi, kurban ibadetinden alınan sevabı arttıracaktır.
Vekalet ile Kurban Kesimi
Kurban kesmek isteyen kişi, kurbanını kendi kesebildiği gibi vekalet verip başkasına da kestirebilir. Mal ile yapılan ibadetlerde vekalet verilebilmektedir. Vekalet verilen kişiye sözlü, yazılı, telefonda veya internet üzerinden vekalet verdiğinize dair bilgilendirme verebilirsiniz. Vekil verilen kişi aldığı bu görevin tüm sorumluluklarını yerine getirmelidir. Kurban ibadetinde önemli olan kişinin niyetidir. Vekalet, Allah rızası gözetilerek, kişinin kendisi adına, başkasına kurban kesme izni vermesidir.
Kurban ibadetinin genel amaçlarından biri de yoksulları gözetmek ve yardıma muhtaç insanlara yardımda bulunmaktır. Kurban kesildiğinde eti komşulara ve yardıma muhtaç kişilere dağıtılmalıdır. Dini bayramlar yoksulların halinden anlamak, onları gözetip yardımda bulunmak için önemli bir fırsattır. Bu mübarek günlerde yoksul insanların evine et girmesini sağlamak sevap kazandıracaktır.
Çevresinde yoksul insanlar olmayan kişiler ise kurban bağışı yapabilmektedir. İnanan genç olarak bizler de bu bağışlara katkı sunuyor, yardıma muhtaç insanlar ile kurban bağışlarınızı birleştiriyoruz. Sitemiz üzerinden yapacağınız her bağış, yoksul insanların evine et girmesini sağlıyor. Bizler ise yaptığınız her yardımı şeffaf bir şekilde yoksullara ulaştırıyoruz.