Kurban kesmek sünnet ve icma ile sabit bir ibadettir. Hz. İbrahim, Allah-ü Teala’dan bir oğul istediğinde Allah kendisine bir oğul verip onu kurban etmesini ister. Hz. İbrahim Allahın bu isteğini gerçekleştirmek için Hz. İbrahim’i kurban etmeye hazırlanır. Tam bu sırada kurban edilmek üzere kendilerine fidye (Kurban) iner. Kurban kesmenin dini dayanağı bu hadisedir. Kurban kesme,  et ihtiyacının karşılanması üzerine değil, ibadet için yapılır. Peygamber efendimiz de bu ibadeti meşru kılınmasından vefatına kadar yapmıştır.

Kimler Kurban Kesmelidir?

Kurban ibadetini gerçekleştiren kişinin Müslüman olması gereklidir. Bunun yanı sıra, akıl sağlığı yerinde, ergenlik çağına ulaşmış, dinen zengin sayılacak kadar mal varlığı bulunan ve mukim olanlar kurban kesmelidir.

Kurban Keserken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kurban ibadetinin kabul olması için bazı hususlara dikkat edilmesi gerekir. Bu hususlar:

  • Kurban edilecek hayvanın yemek ve nefes boruları ile birlikte iki atardamarından birinin mutlaka kesilmesi gerekir. Kesim sırasında hayvanın omuriliğinin kesilmesi mekruh sayılacağından dikkat edilmesi gerekir.
  • Hayvan canını teslim etmeden önce başı gövdesinden ayrılmamalıdır.
  • Kurban hayvanına, kesim öncesi veya sonrasında eziyet edilmemeli, acı çektirilmemelidir. Bu nedenle kurban kesme işlemi uzmanına bırakılmalıdır.
  • Hayvanın boğazlanma işlemi hızlı bir şekilde yapılmalıdır.
  • Kurban keserken çevre temizliğine ve hijyene özen gösterilmelidir.
  • İki hayvan kesilirken ikisi de kesim esnasında birbirlerini görmemelidir. Kurban kesecek kişi buna dikkat etmelidir.

Yolcunun Kurban Kesmesi Gerekir Mi?

Yolcu (seferi) sayılan kişi kurban kesmekle yükümlü değildir. Kişi evinde veya gideceği yerde kurban kesebilir. Fakat seferi olmak kurban kesmesine engel değildir. Kurban kesip etini dağıtması ile sevap kazanır. Seferi sayılan kişi kurban keserse evine döndüğü zaman yeniden kurban kesmeyebilir. Tüm mezheplerde seferilik durumundaki şartlar geçerli sayılır.

Milyonlarca İhtiyaç Sahibi Var!

Milyonlarca ihtiyaç sahibine sen de destek olmak için bağışını yaz ve 'Bağış Yap' butonuna tıkla!

Kurban Kestikten Sonra Namaz Kılınması Gerekir Mi?

Kurban kesim işleminden sonra kılınması gereken zorunlu bir namaz yoktur. Fakat kişi isterse mekruh olmayan bir zaman diliminde nafile namazı kılabilir. Kişi, Allahın verdiği nimetler ve kurban kesebilme imkanı verdiği için Allah’a şükür namazı kılabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir