İnsan ömrü sona erip de ölüm geldiği zaman amel defterleri de kapanmaktadır. Fakat üç kimse vardır bu insanların amel defterleri öldükten sonra bile kapanmaz. Bu insanların amel defterlerinin kapanmamasına neden olan şey ise dünyada yaptıkları hayırlı işlerdir. Sizler için bu amelleri araştırdık. Gelin hep birlikte öldükten sonra amel defteri kapanmayan üç kimse kimdir öğrenelim.

Sadaka-i Cariye

Ölümle birlikte kapanan amel defteri, üç amel sayesinde açık kalır. Bu amellerden ilki sadaka-i cariyedir. Yaşamında hayırlı işler yapmış kişilerin amel defterleri açık kalıp sevap kazanmaya devam etmektedir. Sadaka-i cariye, cami, mescid, hastane, yol, köprü, medrese, okul, çeşme han gibi herkesin her zaman yararlanabileceği hayırlardır. Kişi ölmüş olsa bile insanlar bu yapıların varlığı devam etmekte ve bu yapılardan yararlanan insanların duaları kişiye ulaşmaktadır.

İlim

Sevabı her zaman daim olan amellerden biri de ilimdir. Bir kişinin yaşarken başka birine öğrettiği ilim öldükten sonra da kişiye sevap kazandırır. Çünkü ilim üzerine talebe yetiştirmek büyük sevaptır. Elbette ilim konusu sadece talebe yetiştirmek ile sınırlı kalmamaktadır. Buna ek olarak insanların ömür boyu faydalanabileceği bir kitap yazmak, yayınlamak da amel defterini açık tutan salih amellerdendir. Burada önemli olan ilmin aktarılabilmesidir. Kişinin öğrettiği ilimden başkaları da her faydalanışında kişiye büyük sevap kazandırmaktadır.

Hayırlı Evlat Yetiştirmek

Ölümden sonra amel defterini açık tutan son salih amel de hayırlı evlat yetiştirmektir. Anne ve babalar çocuklarına iyi eğitim vererek, onları iyi bir Müslüman olarak hayata hazırlayarak salih amel işler. Ebeveynlerin özenle yetiştirdikleri çocuklar, dünyaya güzel katkılar sunduğunda, ailesi için dua ettiklerinde ve iyilik yaptıklarında ailelere sevap yazılır. Bu ailelerin amel defterleri hep açık kalır.

Milyonlarca İhtiyaç Sahibi Var!

Milyonlarca ihtiyaç sahibine sen de destek olmak için bağışını yaz ve 'Bağış Yap' butonuna tıkla!

Hz. Muhammed’in Açık Kalan Amel Defteri Hakkındaki Sözleri

Ebu Hureyre (ra) peygamber efendimizin açık kalan amel defterleri hakkındaki sözlerini şöyle aktarmıştır:

“İnsanoğlu öldüğü zaman, bütün amellerinin sevabı da sona erer. Şu üç şey bundan müstesnadır: Sadaka-i câriye, istifade edilen ilim, kendisine dua eden hayırlı evlat.”(1)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir