Üzerinde yaşadığımız dünya ve kainatın nasıl ortaya çıktığı uzun yıllar boyunca araştırmalara konu olmuştur. Evreni ve biz insanları yaratan yüce Allah, Kuran-ı Kerim’de yaratılış hakkında bizlere bilgiler vermiştir. Böylece insanlığın yaratılış amacı, evrenin başlangıcı ve daha pek çok bilgiye kolayca erişim sağlayabiliyoruz. Tüm bu bilgiler ışığında kainat nasıl ve neden yaratıldı gelin hep birlikte bu soruyu cevaplandıralım.

Kainat Neden Yaratıldı?

Ezeli ve ebedi olan yüce yaratıcımız Allah-ü Teâlâ, biz insanları ne amaçla yarattığını kutsal kitaplarda belirtmiştir. “Ben gizli bir hazine idim, bilinmek ve tanınmak istedim mahlukatı yarattım.” (Acluni, II, 132)

Bu hadise baktığımızda Allah’ın kâinatı yaratmaktaki gayesinin tanınmak ve bilinmek istemesi olduğunu görebiliyoruz. İnsanların yaratılmasındaki amaç ise Allah’a iman etmesi ve ibadetlerinde O’nu anmasıdır. Allah, kendisine inanan, ibadet eden ve O’na itaat eden kişileri cennetiyle müjdelemiştir.

Kainat Nasıl Yaratıldı?

Peygamber efendimiz Hz. Muhammed, evrenin yaratılma süreciyle ilgili şöyle buyurmuştur:

Milyonlarca İhtiyaç Sahibi Var!

Milyonlarca ihtiyaç sahibine sen de destek olmak için bağışını yaz ve 'Bağış Yap' butonuna tıkla!

“Allah dünyayı yedi zaman üzere yarattı. Bunlardan her devir, zamanını Allah’tan gayrısının bilemeyeceği uzun bir süreçtir. İnsanın yaratılmasından önce altı devir geçmiştir. Adem (as)’in yaratılışından kıyamete kadar bir devir geçecektir.”

Peygamber efendimizin hadisine göre dünya, yedi devirle oluşmuştur. Bu devirler, gaz halindeki evresi, ateş dönemi evresi, dünyanın kabuk bağlaması, dünya yüzeyinde toprağın oluşması, bitkilerin oluşmaya başlaması, hayvanların oluşması ve son olarak da insanlığın oluşması dönemleridir.

Allah-ü Teâlâ, biz insanları ve bizlerin ihtiyaç duyduğu tüm varlıkları bir nizama göre yaratmıştır. Her bir varlığın yaratılışında büyük bir gaye bulunur. Kutsal kitabımız Kur’an-ı Kerim’de tüm evrenin altı günde yaratıldığına ilişkin ayetler vardır. İnsanın yaratılışında da altı sayısı çok büyük önem arz etmektedir.

İnsan Nasıl Yaratıldı?

Kur’an’ı Kerim’de insanın yaratılmadan evvel tüm kainatın ve insan için gerekli olan yaşamın yaratıldığı ve bu yaratılışın dönemlere ayrıldığı açıkça belirtilir. “İnsanın yaratılışına kadar öyle devirler geçti ki anlaşılır bir şey değildir.” (İnsan 76/1)

İnsanlar yaratılırken de tıpkı kainat gibi evre evre yaratılmıştır. İnsan ilk olarak topraktan, daha sonrasında tinden, çamurdan, şekillenmiş balçıktan, pişmiş ve kurumuş balçıktan yaratılmıştır. Tüm bu evreler kainatın yaratılışındaki gibi altı evreden oluşmaktadır. Ayrıca tüm bu evrelerin her biri altı ayetle Kur’an’ı Kerim’de açıklanmıştır. Allah, peygamber efendimizin mucizesi olan Kur’an’ın içerisine hikmetlerini ve sırlarını saklamıştır.

İnsanın yaratılışındaki altı evre, insan hayatının tüm alanlarında da göze çarpmaktadır. Anne karnındaki bir bebek de altı aşamadan geçerek dünyaya gelmektedir. Tüm bunlara ek olarak insan, psikolojik ve ruhsal olarak altı karaktere ayrılmaktadır.

Kainatın Yaradılışına İlişkin Ayetler

Kainatın nasıl yaratıldığına ilişkin bazı ayetler vardır. Bunlar;

  • İnkâr edenler, göklerle yer bitişikken, bizim onları ayırdığımızı ve diri olan her şeyi sudan meydana getirdiğimizi görmediler mi? Hâlâ inanmayacaklar mı? (Enbiyâ Suresi 30. Ayet)
  • Rabbiniz o Allah’tır ki; gökleri ve yeri altı günde yarattı, (A’raf Suresi 54. Ayet)

Allah, Kuran-ı Kerim’de evrenden ve evrenin sırlarından bahsetmektedir. Evrenin genişlemesi 20. Yüzyılda yaşayan Amerikalı gökbilimci Edwin Hubble tarafından keşfedilmiştir. Fakat Kuran-ı Kerim’de bu bilgiden zaten bahsedilmektedir. Bahsi geçen ayet ise şöyledir:

Göğü kudretimizle biz kurduk ve biz onu genişletmekteyiz. (Zâriyât Suresi 47. Ayet)

Kuran-ı Kerim’in inmeye başladığı dönemlerde insanlar evrenle ilgili yeterli bilgiye henüz sahip değildi. O dönemde insanlar yıldızların gökyüzünde çakılı olarak kaldığını zannetmekteydi. Allah, Kuran-ı Kerim’de her birinin kendi yörüngesinde hareket ettiklerini belirten o ayeti indirdi.

Geceyi, gündüzü, güneşi ve ayı yaratan O’dur. Her biri bir yörüngede yüzmektedirler. (Enbiyâ Suresi 33. Ayet)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir