Bir namaz suresi olan Fatiha suresinin içerisinde sırat-ı müstakim ifadesi yer almaktadır. Tüm rekatlarda tekrar eden bu kelimenin anlamı sık sık merak konusu olmaktadır. Peki, sırat-ı müstakim ne demektir? Sırat-ı Müstakim üzere yaşamak nasıl olur? Gelin bu soruların yanıtlarını hep beraber öğrenelim.

Sırat-ı müstakim kelimesinin sözlükteki manası “doğru yolda olmak” demektir. Sırat kelimesi de Kur’an’ı Kerim’de sıkça geçen bir ifadedir. Ölen kişilerin düz bir çizgi üzerinde yürüyüp iman eden ve cenneti hak eden müminlerin acı çekmeden geçeceği yolu ifade eder.

Sırat kelimesinin birleşiminden oluşan sırat-ı müstakim ise doğru yolda olan kimseler için kullanılır. Sırat yol anlamına gelirken müstakim düzgün ve doğru anlamına gelir.

Sırat-ı Müstakim Üzere Yaşamak Nasıl Olur?

Sırat-ı müstakimin dosdoğru ve düzgün yol anlamlarına geldiğini belirtmiştik. Sırat-ı müstakim üzere yaşamak ise Allah’ın yolundan sapmamak, onun emir ve yasaklarına harfiyen uymak, peygamberlerinin izinden giderek sevap işlemek ve doğru yolda olmaktır.

Milyonlarca İhtiyaç Sahibi Var!

Milyonlarca ihtiyaç sahibine sen de destek olmak için bağışını yaz ve 'Bağış Yap' butonuna tıkla!

Abdullah b. Mesud bu konu hakkında peygamber efendimizin açıklamalarını şöyle rivayet etmiştir:

Resulullah günün birinde yere düz bir çizgi çekmiştir. Ardından sahabeye dönüp “İşte bu Allah c.c dosdoğru yoludur.” Hz. Muhammed bu çizginin sağ ve sol yanlarına birer çizgi daha çizmiştir. “Bu çizgiler de diğer yollardır ki o yolların hepsinin başında birer şeytan bulunmakta ve kişileri kendi yollarına çağırmakta.” demiştir.

Bu açıklamadan yola çıkarak sırat-ı müstakim üzere yaşamak Allah’ın yolundan sapmadan, dosdoğru yoluna giden kimseler için kullanılan bir tabirdir.

Sırat-ı Müstakim ile İlgili Ayetler Nelerdir?

Sırat-ı müstakim ile ilgili bazı ayetler bulunmaktadır. Bu ayetler ise şöyledir;

“Kuşkusuz Allah benim de rabbimdir, sizin de rabbinizdir. Öyleyse O’na kulluk edin, işte doğru olan yol budur.” (Ali İmran Suresi 51.Ayet)

“Şüphesiz bu, benim dosdoğru yolumdur, öyleyse ona uyun. Başka yollara uymayın ki, o yıllar sizi grup grup parçalayarak Allah’a giden yoldan ayırmasın. İşte bunlar, kendisine karşı gelmekten sakınmanız için Allah’ın size emrettiği hususlardır.” (En’am Suresi 153. Ayet)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir