Dünya üzerindeki her canlının bir ömrü vardır. Ömrünü tamamlayan her insan ahiret hayatına göç edecek ve dünyadaki yaptıklarıyla sorguya çekilecektir. Peygamber efendimiz Hz. Muhammed, sahabelerine ölülerini ziyaret etmeleri gerektiğini söylemiştir. Böylece inananlar ahiret hayatını aklından çıkarmayacak ve dünya hayatını buna göre şekillendirecektir. Söz konusu kabir ziyareti olunca akıllara “Ölüye Kuran okumak caiz midir?” Sorusu gelmektedir. Peki, Ölüye Kuran okumak caiz midir? Dinen sakıncası var mıdır?

Dinimizde kabir ziyareti önemlidir. Bu nedenle Allah’a inanan her Müslüman, bayram öncesi arefe günü ölmüşlerini ziyaret etmektedir. Ölen kişilere Kur’an okuyarak mezarı başında dua etmektedir. İslam âlimlerine göre ölüye kuran okumak caizdir. Okunmasında herhangi bir beis yoktur.

Ölüye Okunan Kur’an Ölüye Sevap Kazandırır Mı?

Kabir ziyaretinde ölmüş kişi için okunan Kur’an, ölüye fayda sağlamamaktadır. Bunun nedeni ise ölen kişinin amel defterinin ölümle birlikte kapanmış olmasıdır. Fakat bazı istisnalar da söz konusudur. Bazı kişilerin amel defterleri öldükten sonra bile kapanmaz. Bu kimseler ise sadaka-i cariye yani toplumun yararlanabileceği yapılar yapan, hayırlı evlat yetiştiren ve ilim öğretip talebe yetiştiren Müslümanlardır.

Ölen Kişiye Kuran Okumak Hakkında Hz. Muhammed’in Hadisleri Var Mıdır?

Sahabeler tarafından aktarılan rivayetlere göre peygamber efendimiz Hz. Muhammed, ölen kişilere Kur’an okumanın sevap olduğunu dile getirmiştir. Bu konuyla ilgili hadisler ise şunlardır:

Milyonlarca İhtiyaç Sahibi Var!

Milyonlarca ihtiyaç sahibine sen de destek olmak için bağışını yaz ve 'Bağış Yap' butonuna tıkla!

  • “…Yasin, Kur’an’ın kalbidir. Bir kimse onu Allah’ın rızasını ve ahireti talep ederek okursa, muhakkak ki günahları bağışlanır. Ve siz ölülerinize de Yasin okuyunuz.”
  • “Sizden biri vefat ettiğinde onu (fazla) bekletmeyin! Onu seri bir şekilde kabrine götürün! Kabrinin baş ucunda Fatiha suresi ve ayak ucunda da Bakara suresinin sonu okunsun!”
  • “Kardeşiniz için istiğfarda bulunun ve Allah’tan onun için (kabir suallerine karşı) sebatı isteyin. Çünkü o şu anda hesaba çekiliyor. ” Buyurmuştur.

Ölüye Neden Kur’an Okunur?

Bayram günleri veya arefe günleri yapılan kabir ziyaretlerinde ölen kişiler için Kur’an ayetleri veya bazı dualar okunur. Bu dualar ölen kişinin Allah tarafından bağışlanması içindir. Bunun dinimizde bir sakıncası yoktur. Hatta pek çok kişi, ölen kişinin günahlarından arınması, hesap gününde zorluk yaşamaması, kabir azabının şiddetinin azaltılması ve bağışlanması için Allah’a niyazda bulunur.

Ölen kişi için edilen dualar Allah-ü Teâlâ istediği müddetçe kabul edilir. Fakat ölünün ruhuna bağışlanan Fatiha suresi veya Yasin suresi, okuyan kişiye sevap kazandırır.

Kabirde Yatan Kişi İçin Okunacak Dualar Nelerdir?

Ölen yakınlar için okunacak bazı dualar vardır. Bu dualar kutsal kitabımız olan Kur’an-ı Kerim’de de geçmektedir. Bunlar:

“Ey Rabbimiz! Hesabın görüleceği gün beni, anamı, babamı ve bütün müminleri bağışla! (İbrahim 14/41)

“Hem kendinin hem de erkek ve kadın müminlerin günahları için mağfiret dile.” (Muhammed 47/19)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir