İslam dini, Müslümanların yiyip içtiği şeylerin helal olmasını emreden bir dindir. Müminlerin haramdan uzak durmasını isteyen Allah, başta domuz eti olmak üzere besmelesiz kesilen hayvanları ve şüpheli buldukları yiyecekleri Müslümanlara yasaklamıştır. Helal kavramı Allah-ü Teala tarafından izin verilmiş ve yasal olmuş anlamına gelir. İnanan insanlar, Allah’ın kurallarına uymak için helal olan şeyleri yemeye gayret göstermektedir. Bu nedenle kesilen etlerin helal kesim olup olmadığına bakmaktadır. Peki, helal kesim nedir? Hep birlikte inceleyelim.

Helal Kesim Nedir?

Bir etin helal olarak nitelendirilmesi için helal olan hayvanlardan kesilmesi gerekir. Hayvanın doğumundan beslenmesine ve kesilmesine kadar her şeyin helal olması önemlidir. Etinin yenmesinde herhangi bir mahsur bulunmayan hayvanların etlerinin helal olarak kabul edilmesi için İslami usullere uygun olarak kesilmesi gerekir. Hanefi mezhebi, kesim işlemi gerçekleştirilirken kesen kişinin ‘’Bismillahi Allah’ü Ekber’’ diyerek nefes borusu ve yemek borusunu veya şah damarını kesmesini uygun bulur. Besmele kasti bir şekilde söylenmemişse o et Hanefilere haram olacaktır. Fakat Şafiilere göre besmele çekilmeden kesilen hayvanın yenmesinde herhangi bir mahsur yoktur. Helal kesim kavramı mezheplere göre farklılıklar içerir.

Helal Kesim Nasıl Yapılır?

Bir hayvanın etinin helal olabilmesi için kesen kişinin akli dengesinin yerinde olması ve Müslüman olması gerekir. Putperest, ateist veya mürtedlerin kesmiş olduğu hayvanların eti yenmez. Hayvanın kesilmesi aşamasında ise bazı şartların sağlanması gerekir. Bu şartlardan biri de hayvanın kaldığı hücrenin temiz ve aydınlık olmasıdır. Aydınlık olmasındaki neden hayvanın kolay ve rahat bir şekilde hareket edebilmesidir. Hücrenin zemini kaygan olmamalıdır. Bu nedenle hem temizlik açısından hem de kaygan olmaması açısından sık sık su ile temizlenmelidir. Hayvanın dikkatinin dağılacağı sebeplerin tümü ortadan kaldırılmalıdır. Hayvanın kesilmeden önce bıçak ve benzeri aletleri görmemesi önemlidir. Bu nedenle bıçak bileme işlemleri hayvanın görmeyeceği yerlerde yapılmalıdır. Eğer arka arkaya iki veya daha fazla hayvan kesilecekse bu hayvanların birbirilerini görmemesine özen gösterilmelidir. Kesim işlemleri esnasında hayvanın canını acıtacak herhangi bir davranıştan kaçınılmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir