İçerik
İslam dini için adanılan adağın yerine getirilmesi büyük önem taşır. Çünkü adak, Allah-ü Teala’ya bir işin gerçekleşmesi karşılığında verilen sözdür. Nasıl ki bir insana verilen sözün tutulması gerekiyorsa Allah’a karşı verilen sözün de tutulması ve yerine getirilmesi gerekir. Adak konusunda akıllarda pek çok soru bulunmaktadır. Bu konu hakkında detaylı bilgi edinmek, yerine getirilemeyecek adaklarda bulunmanın önüne geçecektir. En çok merak edilen soruların başında ise adak kurbanı kesmek yerine parasını fakirlere dağıtmanın caiz olup olmadığı gelir.
Eğer bir dileğinizin gerçekleşmesi için ‘’Şu dileğim gerçek olursa kurban keseceğim.’’ Şeklinde söz verdiyseniz, sözünüzü tutmanız ve kurban kesmeniz gerekmektedir. İslam dinine göre bu Allah’a verilen sözdür. Adak kurbanı kesmek yerine parasının verilmesi veya fakirlere dağıtılması adağın yerini tutmamaktadır. Parayı verseniz dahi bu sadaka olarak geçecek ve adağınız kabul olmuş sayılmayacaktır.
Adağın Sahih Olması İçin Gereken Şartlar Nelerdir?
Adak olarak adanan şeyin Allah katında kabul görmesi için bazı şartların sağlanması gerekir. Bu şartlardan biri karşılanmıyorsa adak geçersiz kabul edilmektedir. İşte o şartlar:
- Adanan şeyin, yapılması mümkün olan şeylerden seçilmesi gerekir. Geçmiş bir zaman dilimi için adakta bulunulamaz. Örnek vermek gerekirse, ‘’Allah rızası için dünkü farz namazımı kılacağım.’’ sözü adak için kullanılamaz.
- Adağın dinen günah veya yasak olmaması gerekir. Kumar oynamak, içki içmek dinen haram kabul edilen eylemlerdir. Bu nedenle adak olarak adanırsa geçerli olmamakla birlikte batıl kabul edilir.
- Adak, farz veya vacip bir ibadet olmalıdır. Oruç tutmak, namaz kılmak veya kurban kesmek adak olarak adanabilen ibadetlerdendir.
- Adak adayacak kişi, maddi durumunu aşan şeyler için adak adamamalıdır. Dinen zengin sayılmayan bir kişi deve kesmek istese de bu adağını yerine getirmesi oldukça zordur. Fakat İslam dini kolaylık dinidir. Onun yerine başka bir hayvanı kesmesinde sakınca yoktur.
- Adak adayan kişi başkaları üzerinden adağını gerçekleştiremez. Koyun adayan bir kişi başkasının sahip olduğu koyunu kesemez veya adak olarak adayamaz.
Adak Kurbanının Fakir Kimselere Dağıtılması Caiz Midir?
Adak ile ilgili bilinmesi gereken şeylerden biri de adak adanan hayvanın etinden, adak adayanın kendisi ve akrabalarının yiyemeyeceğidir. Bu nedenle pek çok kişi adak olarak kestiği hayvanı fakir kimseler ile paylaşmaktadır. İslam dininde paylaşmak çok önemlidir. Adak olarak kesilen hayvanın eti fakir kişilere dağıtılarak, onların da et yemeleri sağlanabilir. İnanan genç bu adak kurbanlarını fakir ve yardıma muhtaç kişilere göndererek köprü görevi üstleniyor. Böylece evlerine et girmeyen kişiler, bu adak hayvanının etinden yararlanabiliyor. Yardıma muhtaç kişilerin yüzlerinde gülümseme oluşturan inanan genç ile adak kurbanlarınızı yoksul kişiler ile paylaşabilir ve adağınızı yerine getirebilirsiniz.
Milyonlarca İhtiyaç Sahibi Var!
Milyonlarca ihtiyaç sahibine sen de destek olmak için bağışını yaz ve 'Bağış Yap' butonuna tıkla!