İçerik
İslam dinine göre bazı ibadetlerden önce abdest alınması gerekir. Bu nedenle abdestin önemi nedir ve farzları nelerdir soruları sık sık araştırılıyor. İbadet, ruhun temizlenmesini sağlarken abdest bedenin temizlenmesini sağlar. Peki, abdestin önemi nedir? Farzları nelerdir?
İslam dini temizliğe çok önem vermektedir. Bu nedenle namaz, hac, kurban kesme gibi ibadetlerden önce beden temizliği sağlamak için abdest alınmalıdır. Abdest, ‘’belli organların usulüne göre su ile temizlenmesi, bazı yerlerin de mesh edilerek temizlenmesi olarak tanımlanabilir.
Kuran-ı Kerim’de abdest ile ilgili ayetler bulunmaktadır. “Ey iman edenler! Namaza kalktığınızda yüzlerinizi, dirseklere kadar kollarınızı yıkayın, başınızı meshedin ve topuklara kadar ayaklarınızı yıkayın… Eğer su bulamazsanız temiz toprakla teyemmüm edin.” (Mâide, 5/6) buyrulmuştur. İslam peygamberi Hz. Muhammed (Sav), abdestin nasıl alınacağını müminlere öğretmiş ve namaz kılmadan önce mutlaka abdest alınması gerektiğini buyurmuştur.
Abdest Nasıl Alınır?
Her ibadette olduğu gibi abdest almadan önce de niyet edilmesi gerekir. Abdest alacak kişi eğer varsa parmağındaki yüzükleri çıkarmalıdır. Daha sonra eller güzelce yıkanır. Burada dikkat edilmesi gereken esas nokta elin üç kere ve kuru yer kalmayacak şekilde yıkanmasıdır. Ardından sağ avuçla 3 kere ağza su alınıp ağız çalkalanır. Daha sonra yine sağ elle olacak şekilde burna 3 kez su verilir. Sol el ile burun sümkürülerek temizlenir. İki avuçla su alınıp yüz yıkanır. Daha sonra kollara geçilir. Önce sağ kol dirseklere kadar, ardından sol kol dirseklere kadar yıkanır. Sağ el ile baş mesh edilir. Kulaklar, ıslatılan serçe parmakla temizlenir. Ardından ellerin ters yüzüyle ense mesh edilir. Son olarak ayaklar önce sağ sonra sol olmak üzere detaylıca yıkanır.
Milyonlarca İhtiyaç Sahibi Var!
Milyonlarca ihtiyaç sahibine sen de destek olmak için bağışını yaz ve 'Bağış Yap' butonuna tıkla!
Abdestin Farzları Nelerdir?
Abdestin bazı farzları bulunur. Bu farzlar yerine getirilmeden alınan abdest kabul olmamaktadır. Bu farzlar, yüzün yıkanması, ellerin yıkanması, başın dörtte birinin mesh edilmesi ve ayakların yıkanmasıdır. Kılınan namazın ve alınan abdestin geçerli olması için farzlara önem verilmelidir.
Gusül Abdesti Nasıl Alınır?
Gusül abdesti, cünüplük, hayız ve nifaz gibi durumları sona erdirmek için alınan abdesttir. Bu durumlardan herhangi birinin içinde olan kişi, gusül abdesti alıp temizlenmeden ibadet edememektedir. Kuran-ı Kerim’de gusül abdesti için şöyle buyrulmaktadır: “Eğer cünüp iseniz, iyice temizlenin (yıkanın)” buyrulmaktadır (Nisa, 4/43; Maide 5/6). Peygamber efendimizin hadislerinde de gusül abdestinin önemi vurgulanmaktadır. Hz. Peygamber (s.a.s.)’in hadis ve uygulamalarıyla da, cünüplük halinde veya hayız ve nifas sonrasında gusletmek emredilmiştir, (Buhari, Gusül, 28; Müslim, Hayız, 87, 88).
Gusül abdesti almak için önce niyet edilir. Ardından besmele çekilerek abdest almaya başlanır. Eller yıkanır. Vücutta varsa necaset temizlenir. Avret yerleri güzelce yıkanır. Sağ elle ağza üç kere su verilir. Ardından üç kere de burna su verilir. Gusül abdestinin devamında normal abdest alınır.
Gusül abdesti alınırken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Ağza su verilirken boğaza kadar su ulaşmalı ve çalkalanmalıdır. Aynı şekilde burna su verilirken genze kadar su çekilmelidir. Burunda yanma hissi mutlaka oluşmalıdır. Dikkat edilmesi gereken bir diğer husus da vücutta bulunan bazı noktalara suyun ulaştırılmasıdır. Varsa küpe delikleri, göbek kısmı, kulakların iç tarafı, saç ve sakal araları mutlaka ıslanmalıdır.
Ağlamak Abdesti Bozar Mı?
İslam dininde en fazla merak edilen konulardan biri de ağlamanın abdesti bozup bozmayacağıdır. Abdest alma esnasında veya abdestliyken ağlamak abdesti bozmaz. Fakat namaz kılarken ağlamaya bağlı gözden yaş akması namazın bozulmasına neden olur.