İslam dininde faizin hükmü nedir sorusu en çok merak edilenlerden biridir. Haram olarak kabul edilen şeylerin arasında faiz de bulunur. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, faizin haram olduğunu, İslam hukukunda faizin kabul görmediğini açıklamıştır.

Allah-ü Teala, çalışıp emek harcamadan para kazanmak isteyen ve faiz alıp veren kişiler için şöyle buyurmuştur:

“Faiz yiyenler, kabirlerinden şeytanın çarptığı kimsenin kalktığı gibi kalkarlar. Bu durum onların ‘Alışveriş de faiz gibidir’ demelerinden dolayıdır. Oysa Allah alışverişi helal, faizi haram kılmıştır. Artık kime Allah’tan bir öğüt erişir de faizciliği bırakırsa geçmişteki kendisinindir, durumunun takdiri Allah’a aittir. Kim de yine faizciliğe dönerse işte bunlar orada devamlı kalmak üzere cehennemliklerdir.” (Bakara Suresi – 275. Ayet)

Bankaların Verdiği Faiz Haram Mıdır?

İslamiyet öncesi dönemde faiz, Araplar arasında yaygındı. Halkın sırtından geçinerek emek harcamadan zengin olan kişiler, fakirlere borç veriyor ve bu borçları faiziyle geri alıyordu. Bu uygulamanın kökleşmiş olması, faizle ilgili ayetlerin geç inmesine neden olmuştur. Çünkü o dönemde yaşayan insanları bu davranıştan vazgeçirmek kolay olmayacaktı.

Milyonlarca İhtiyaç Sahibi Var!

Milyonlarca ihtiyaç sahibine sen de destek olmak için bağışını yaz ve 'Bağış Yap' butonuna tıkla!

Peygamber efendimiz faizin engellenmesi için tedriç yoluna başvurdu. Arapların içki gibi faizi de bir anda bırakmayacaklarını bildiğinden dört safhada yasaklamıştır. Faizle ilgili inen ilk ayet Rum Suresi 39. Ayettir. Bu ayette şöyle buyrulur:

“İnsanların malları içinde artsın diye verdiğiniz herhangi bir faiz, Allah katında artmaz. Fakat Allah rızasını dileyerek verdiğiniz herhangi bir sadaka böyle değildir. İşte onlar sevaplarını kat kat artıranlardır.”

Bu ayette faiz kesin olarak yasaklanmamıştır. Lakin faizle elde edilen kazancın kişiye hayır getirmeyeceği vurgulanmıştır.

Kuran-ı Kerim, yalnızca döneminin kitabı değildir. İçerisinde tüm zamanları kapsayan evrensel mesajlar içerir. Bu durumda o dönemde haram kabul edilen faiz uygulaması, günümüz için de haram kabul edilmiştir. Bankalardan alınan faiz de haram kabul edilen davranışlardan biridir. Allah-ü Teala, faizin her türlüsünü Müslümanlar için haram kılmıştır.

Faiz Almak Günah Mıdır?

İslam dini, çalışmayı, doğruluğu, özveriyi emreden bir dindir. Bu nedenle çalışmadan veya herhangi bir emek harcamadan para kazanmayı haram olarak kabul etmiştir. Faiz de emek harcamadan zengin olmaya teşvik ettiğinden büyük günahlardan biri sayılmaktadır. Peygamber efendimiz, faiz alıp veren kişilere lanet etmiştir.

Faiz ile İlgili Hadisler Nelerdir?

İslam’ın kesinlikle yasakladığı faiz ile ilgili bazı hadisler vardır. Bu hadisler, faizin haram olduğunu vurgular niteliktedir. İşte faizle ilgili hadisler:

  • Yedi büyük günahtan biri faiz yemektir. [Bezzar]
  • Faiz alana da verene de lanet olsun! [Müslim]
  • Vücuduna dövme yapana, yaptırana, faiz alıp verene lanet olsun. [Buhari]
  • Allah-ü Teâlâ, dört kimseyi Cennete koymaz: Bunlar, devamlı içki içen, faiz alan, yetim malı yiyen ve ana-babasına asi olandır. [Hakim]
  • Bir dirhem faiz alıp vermek otuz zinadan günahtır. [Taberani]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir