Adak, ibadet niteliğindedir. Allahtan istenilen bir şeyin karşılığında Allah’a borçlu kalmak anlamına gelir. Bu nedenle kişinin Allahtan istediği dileği gerçekleşirse kişi bu adağını yerine getirmek zorundadır. Adak adayan kişilerin en merak ettiği sorulardan biri de ‘’Adak kurbanı yerine para yardımı yapılabilir mi?’’ sorusudur. Bu sorunun cevabı ise şöyledir: Eğer kişi Allah’a kurban keseceğine söz vermiş ise para yardımı adak yerine geçmemektedir.

Adak Adarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Nasıl ki insanlar birbirlerine borçlu olduklarında borçlarını ödemeleri gerekiyorsa Allah-ü Teala’ya adak adarken de bu borcun ödenmesi gerekir. Bu nedenle kişi adak adarken bunu mutlak suretle yerine getirmesi gerektiğini bilmelidir. Müslüman bir kişi adak adarken yerine getiremeyeceği bir söz vermemelidir.

Adak adarken kurban keseceğini söyleyen bir kişi adağını söylediği şekilde yapmalıdır. Bir kurban karşılığı olan paranın yardıma ihtiyacı olan kişilere verilmesi adak yerine geçmez. Bu nedenle kişi ‘’ Şu işim olursa kurban keseceğim’’ demişse kurban kesmelidir.

Adakla İlgili Şartlar Nelerdir?

Adak, bir Müslüman’ın Allahtan istediği şeylerin gerçekleşmesi karşılığında Allah’a verdiği sözlerdir. Verilen bu sözün tutulması için gerekli bazı şartların karşılanması gerekmektedir. Bunlar:

Milyonlarca İhtiyaç Sahibi Var!

Milyonlarca ihtiyaç sahibine sen de destek olmak için bağışını yaz ve 'Bağış Yap' butonuna tıkla!

  • Adak adayan kişinin Müslüman, akıl sağlığı yerinde ve ergenlik çağına ulaşmış olması gerekir.
  • Adak adanan şeyler, farz veya vacip ibadetler olmalıdır. Namaz kılmak, oruç tutmak, sadaka vermek ve kurban kesmek bu ibadetler arasında yer aldığından sayılır fakat şeker dağıtma, mum yakma, helva dağıtma gibi durumlar adak için geçerli sayılmaz.
  • Adanan şeyler mutlaka ibadet olmalıdır.
  • Tutmakla mükellef olunan oruç veya kılınması gereken farz bir namaz adak yerine geçmez.
  • Adanan şeylerin yapılması dinen ve maddeten meşru olmalıdır. Adanan mal, kişinin mülkiyetinde olmalıdır. Başkasına ait malların adanması geçersiz sayılır. Bu nedenle kişi sahip olduğundan fazlasını adamamalıdır.
  • Adanan adak Allah-ü Teala’ya isyan, günah ve masiyet içermemelidir. Bu durumda adak geçersiz sayılır.
  • Yapılması istenmeyen ve bu nedenle bir şarta bağlanan istekler için adak yapılırsa sözde durulmalıdır. Örnek vermek gerekirse bir kişi, bir daha içki içmeyeceğini ve içerse bir ay oruç tutacağını söyleyebilir. Kişi içkiyi yeniden içerse bir ay oruç tutmalı ve verdiği sözde durmalıdır. Eğer adanan orucu tutmaz ise yemin kefaretini ödemek zorundadır.

Adak Kurbanı Ne Zaman Kesilmelidir?

Bir şart olarak kurban kesmeyi adamış olan kişi, isteğinin gerçekleşmesinden kısa bir süre sonra adağını gerçekleştirmelidir. Şarta bağlı olmadan adanan adaklar, herhangi bir vakitte yapılabilir. Ancak en uygunu çok fazla bekletmeden adağın gerçekleştirilmesidir. Adak kurbanlarının herhangi bir yer ve zamanda kesilmesi caizdir. Adak adayan kişinin bu kurbanı, kurban bayramı günlerinde kesmesi şart değildir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir