Ramazan ayında en çok merak edilen konulardan biri de oruca ne zaman ve nasıl niyet edilmelidir sorusudur. İslam dininde bir ibadet yapmadan önce niyet etmek gerekir. Niyet, İslam dini için çok önemlidir. Niyet olmadan ibadet geçersiz sayılacaktır. Niyet kalple edildiği gibi sözlü bir şekilde de edilebilir. Fakat sözlü niyet etmek daha doğru olacaktır. ‘’ Niyet ettim yarınki orucu tutmaya’’ şeklinde niyet etmek yeterlidir.

Oruca Ne Zaman Niyet Edilmelidir?

Oruç farz bir ibadettir. Bu nedenle her Müslüman oruç tutmakla yükümlüdür. İmsak vakti girince yeme içme bırakılır ve niyet edilir. İmsak vakti ezanla birlikte başlar. Ezanın okunmasından iftar vaktine kadar olan süre içerisinde yeme ve içme yapılmaz.

Sahur Yapılmadan Oruç Tutulur mu?

Sahur, oruç tutmak için sabah namazından önce yemek yenilmesidir. Sahurda yenilen yemek ile oruç daha kolay bir şekilde tutulabilmektedir. Peygamber Efendimiz, oruç tutmadan önce mutlaka sahur yapardı.  Sahurda yemek yemeyi tüm Müslümanlara tavsiye etmiştir. Peygamber efendimiz sahur yemeğinde ‘’ bereket’’ olduğunu ifade etmiştir.

Sahura kalkmak sünnettir. Ayrıca oruç tutacak kişiye dayanma gücü ve enerji sağlar. Bu nedenle yapılması tavsiye edilir fakat sahura kalkmak zorunlu değildir. Müslüman sahura kalkmadan da oruç tutabilir.

Milyonlarca İhtiyaç Sahibi Var!

Milyonlarca ihtiyaç sahibine sen de destek olmak için bağışını yaz ve 'Bağış Yap' butonuna tıkla!

Sahurdan Sonra Ne Yapılmalıdır?

Sahur yemeği neşe içinde yenir. Yemek bittikten sonra eller yıkanır ve dişler fırçalanır. Oruç için hazırlık yapılır ve niyet edilir. Niyet ‘’ Allah rızası için ramazan orucunu tutmaya niyet ettim’’ şeklinde yapılabilir. Sahura kalmak da niyet sayılır. Fakat sözle niyet edilmesi daha uygun olacaktır.

Sahurda Hangi Dua Okunmalıdır?

“Ya mefzei inde kurbetiy, veya ğavsi inde şiddeti, ileyke fezi’tu ve bike isteğestu, ve bike luztu la eluuzu bi sivake vela etlubu’l ferece illa minke, fe eğisni ve ferric enni, ya men yekbelu’l yesire ve ye’fu eni’l kesiri, ikbel minni’l yesire, ve’fu enni’l kesire, inneke ente’l ğafuru’r Rahim, Allahumme inniy es’eluke iymanen tubaşiru bihi kalbi, ve yakinen hetta a’leme ennehu len yusiybeni illa ma ketebte liy, ve razzini mine’l ayşi bima kasemte li, ya erheme’r rahimin. Ya uddeti fi kurbeti veya sahibi fi şiddeti ve ya veliyyi fi ni’meti ve ya ğayeti fi rağbeti ente’s satiru avreti, ve’l aminu rev’eti ve’l mukiylu asreti, feğfir li ğatieti ya erheme’r rahimin.”

“Ey bela ve sıkıntı zamanında sığınağım ve ey zorluk zamanında imdadım! Sana yalvarıp yakarıyorum. Senden imdat diliyor ve Sana sığınıyorum, başkasına değil. Sıkıntı ve zorluklardan çıkışı ancak Senden diliyorum. O halde imdadıma yetiş ve beni sıkıntılardan kurtar. Ey az ameli kabul edip, çok günahı affeden! Benim az amelimi kabul et ve çok günahımı bağışla. Şüphesiz sen bağışlayan ve merhametlisin. Allah’ım! Senden kalbimle birleşen bir iman diliyorum ve birlikteliğinde ancak bana yazdığın şeylerin ulaşacağına kanaat getirebileceğim bir yaqin istiyorum. Ey merhametlilerin en merhametlisi! Hayatımda bana kısmet ettiğin şeylere beni razı kıl. Ey sıkıntılı anımda birikimim, zorluk zamanımda yaverim, nimetli günümde velinimetim, rağbet ve iştiyakımın doruk noktası olan Rabbim! Sensin kusurumu örtecek, korkumu emniyete çevirecek ve sürçmemi affedecek olan. O halde benim hatamı bağışla. Ey merhametlilerin en merhametlisi.”

Bu dua ile mübarek ramazan ayında Allahtan bağışlanma ve af dilenmeli, günahlar için tövbe edilmelidir.  ‘’Ve Allah’tan bağışlanma dile. Gerçekten Allah, bağışlayandır, esirgeyendir.’’ ( Nisa Suresi, 106. Ayet)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir