İslam dini için önemli günlerden biri de Arefe günüdür. Zilhicce ayının 9. günü, Kurban Bayramı’nın bir gün öncesi anlamına gelen arefe, ülkemizde Ramazan Bayramı için de kullanılmaktadır. Peki, arefe gününün önemi nedir?

Arefe günü Kurban Bayramı’nı müjdeleyen önemli bir gündür. Peygamber efendimiz arefe günü için “En hayırlı, kabulü şayan dua, Arefe günü yapılan duadır.” buyurmuştur.

Yine arefe günü için peygamber efendimiz, arefe günü tutulan orucun bundan önce ve sonra birer yıllık günahları örteceği Allah’tan umulur demiştir.

Arefe günü, kalbinde zerre kadar iman olanlar dahi bağışlanır. Allah-ü Teala, hiçbir günde arefe günündeki kadar çok kişiyi azat etmez. Allah’ın nimetlerini tamamladığı ve dinin kemale erdiği gün bu gündür.

Milyonlarca İhtiyaç Sahibi Var!

Milyonlarca ihtiyaç sahibine sen de destek olmak için bağışını yaz ve 'Bağış Yap' butonuna tıkla!

Arefe Günü Yapılacak İbadetler Nelerdir?

Arefe günü yapılacak ibadetlerin başında tekbir getirmek vardır. Kurban Bayramı’nın dördüncü gününe kadar Müslüman kadın ve erkekler cemaatle namaz kılmalı ve teşrik tekbiri getirmelidir. Teşrik tekbiri şöyledir;

“Allahü ekber Allahü ekber. La ilahe illallahü vallahü ekber Allahü ekber ve lillahil hamd.”

Arefe gününde her Müslüman oruç tutmalıdır. Çünkü bu gün oruç tutulması, diğer tüm günlerden daha faziletlidir. Arefe günü orucuyla ilgili bazı hadisler vardır. Bunlar;

  • Arefede tutulan oruç iki bin köle azat etmeye iki bin deve kurban kesmeye ve Allah yolunda cihad için verilen iki bin ata bedeldir. [T. Gafilin]
  • Arefe günü tutulan oruç bin hun oruca bedeldir. [Taberani]

Bir Müslüman Allah’tan niyaz ettiği tüm muratlarını arefe gecesinde istemeli, Allah’tan bağışlanma dilemelidir. Bu özel gecede edilen dualar kabul olmaktadır.

Bir hadis-i şerifte dua ile ilgili şöyle buyrulur:

Duanın faziletlisi, Arefe günü yapılanıdır. [Beyheki]

Arefe günü için en hayırlı dua İhlas suresidir. Bu gecede bin İhlas okunmalıdır.

Arefe günü (Besmele ile) bin İhlas okuyanın günahları affolup duası kabul olur. [Ebuşşeyh]

Arefe Günü ve Hac İbadeti

Arefe, hac ibadetinin farzlarından biri olan vakfenin yapıldığı yerin adıdır. Zilhicce ayının dokuzuncu günü vakfe burada gerçekleştirilir. Bu nedenle bu güne yevmü arefe yani arefe günü denmektedir.

Tüm hacılar, arefe gününden bir gün önce Mekke’den Mina’ya gider. Burada bir gece sabahlarlar. Ardından arefe günü sabah namazını kılıp Arafat’a çıkarlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir