Yüzyıllardan beri yapılan ve gelenek haline dönüşen aşure, tarihi bir öneme sahiptir. Dilimize Arapça bir kelime olan ‘Aşura’ kelimesinden geçmiş ve bugünkü halini almıştır. İbranice anlamı ‘Onuncu’dur. Bu nedenle Hicri takvime göre Muharrem ayının 10. günü Müslümanlar aşure yapıp komşularına ve akrabalarına dağıtmaktadır.

Aşure, buğday, fasulye, nohut, kayısı, incir, ceviz ve daha pek çok bakliyat ve yemişin bir araya getirilip kaynatılması ile hazırlanan bir yiyecektir. Aşurenin hazırlanıp Muharrem ayının 10. gününden itibaren dağıtılması ‘Aşure Geleneği’ olarak adlandırılır.

Aşure Günü Ne Zaman?

Paylaşma ve bereketin simgesi olarak kabul edilen aşure günü, Muharrem ayının onuncu günüdür. 2022 yılında aşure günü 8 Ağustos tarihine denk gelmektedir. Aşure dağıtma ise Muharrem ayının bitişine kadar devam etmektedir.

Aşure Günü Neden Aşure Yapılır?

Muharrem ayının onuncu gününden itibaren yapılan ve dağıtılan aşure hakkında pek çok rivayet vardır. Bu rivayetlerin en çok bilineni ise Hz. Nuh peygamber ile ilgilidir. Hz. Nuh’un gemisi aşure gününde karaya oturmuştur. Tufandan kurtulan Nuh peygamber, karaya çıktıktan sonra elinde olan tüm malzemeleri kullanarak aşureyi yapmıştır. O günden bu yana Muharrem ayının onuncu günü aşure günü, Muharrem ayı ise Aşure ayı olarak kabul edilmektedir.

Milyonlarca İhtiyaç Sahibi Var!

Milyonlarca ihtiyaç sahibine sen de destek olmak için bağışını yaz ve 'Bağış Yap' butonuna tıkla!

Aşure günü için inanılan diğer rivayetler ise şunlardır;

Hz. Adem’in tövbesinin kabulü, Hz. İbrahim’in ateş içinden kurtulması, Hz. Muhammed’in torunu Hz. Hüseyin’in Kerbela’da şehit olması, Hz. İdris’in göğe yükselmesi, Hz Musa’nın İsrailoğulları’nı Firavun’dan kurtarması, Hz Yakup’un oğlu Hz. Yusuf’a kavuşması, Hz. Yunus’un balığın çıkması ve Hz. İsa’nın doğumunun aşure gününde gerçekleştiğine inanılmaktadır.

Aşure Gününde Hangi İbadetler Yapılmalıdır?

Aşure günü Müslümanlar için ayrı bir öneme sahiptir. Bu nedenle Müslümanlar bu önemli günü ibadetler ile geçirmektedir. Diyanet İşleri Bakanlığı, aşure gününde yapılması gereken ibadetler hakkında detaylı bilgiler vermektedir. Bu ibadetlerin başında ise oruç tutmak geliyor. Aşure orucu, Muharrem ayının 10. günü yerine 10. günü 11. güne bağlayan gecede tutulmalıdır.

Hz. Muhammed, aşure orucu ile ilgili şu sözleri söylemiştir. “Ramazan ayından sonra en kıymetli oruç Allah’ın ayı olan Muharrem ayında tutulan oruçtur.” buyurmuştur. Muharrem ayında yapılan ibadetlerden biri de tesbih namazıdır.

Peygamber efendimiz bu özel günde yardımlaşmayı ve paylaşmayı emretmiştir. Aşure gününde yoksullara yardım edilmeli, sadaka verilmeli ve ibadetler yapılmalıdır. Bu ayda yapılan her hayır ve ibadet çok sevaptır.

Hz. Muhammed aşure günü için, ” Her kim aşure gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa, Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder.” buyurmuştur.

Aşure Günü Duası Nedir?

Aşure gününde dağıtılan aşureler kaselere konulurken dua edilmelidir. Bu dua ise şöyledir: Bismillâhirrahmânirrahîm. Elhamdü lillâhi rabbil âlemîn. Vessalâtü vesselâmü alâ sey-yidinâ Muhammedin ve alâ âlihî ve sahbihî ecmaîn. Allâhümme entel ebediyyül kadîmül hayyül kerîmül hannânül mennân. Ve hâzihî senetün cedîdetün es’elüke fîhel ismete mineşşeytânirra-cîm. Vel-avne alâ hâzihin nefsil emmârati bis-sûi. Vel-iştiğâle bi-mâ yukarribünî ileyke. Yâ zel-celâli vel-ikrâm. Bi-rahmetike yâ erhamer-râhimîn, Ve sallâllâhü alâ seyyidinâ Muhammedin vel alâ âlihî ve sahbihî ve ehl-i beytihî ecmaîn.

Bu duanın anlamı ise: Rahman ve Rahîm olan Allâh’ın adıyla.. Hamd, âlemlerin rabbi olan Allâh’a mahsustur. Salât ü selâm da Peygamber Efendimize, ehl-i beytine ve bütün ashabına olsun. Ey Rabbim, sen ebedî, ezelî, hayy, kerîm, hannân, mennânsın. Bu gelen, yeni bir yıldır. Ya Rabbi, kovulmuş şeytanın şerrinden bu yıl muhafaza olmayı istiyorum. Ve içimde, bana kötülüğü emreden nefsimle mücadelemde senden yardım diliyorum. Beni sana yaklaştıracak meşguliyetleri bana nasîb et, ey celâl ve ikram sahibi Rabbim. Rahmetinle, ey Merhametlilerin en merhametlisi… Efendimiz Muhammed-sallâllâhu aleyhi ve sellem-’e, onun âline, ashabına ve bütün ehl-i beytine salât olsun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir