Kurban ibadeti için en çok merak edilen sorulardan biri de bir kurbana kaç kişinin ortak olabileceği sorusudur. Kurban kesmeye niyetlenen kişi, bu kurbanı tek başına kesebileceği gibi ortaklar ile de kesebilir. Sığır, manda ve deve gibi büyükbaş hayvanlarda bir kurbana 7 kişi ortak olabilir. Fakat aynı durum koyun, keçi gibi küçükbaş hayvanlar için geçerli değildir. Bir Müslüman, kurban bayramında küçükbaş hayvan kesecekse, bu kurbanı tek başına kesmelidir. Tek başına kesmek için alınan kurbanlıklar, büyükbaş olsa dahi tek başına kesilmelidir. Sonradan kurbana ortak olunması veya birinin ortak edilmesi dinen mekruh sayılmaktadır.

Küçükbaş Kurbana Ortak Olunabilir Mi?

Koç, koyun veya keçi gibi küçükbaş hayvanların, boyu, kıymeti veya cüssesi ne kadar büyük olursa olsun sadece bir kişi için kurban sayılmaktadır. Bu nedenle iki kişinin bir küçükbaş hayvana ortak olması doğru değildir ve ibadeti geçersiz kılacaktır.

Büyükbaş Kurbana Kaç Kişi Ortak Olabilir?

Sığır, manda ve deve gibi büyükbaş kurbanları, bir kişi tek başına kesebileceği gibi ortaklığa da girebilir. Bu hayvanlara en fazla 7 kişi ortak olabilir. Fakat, burada önemli bir şartı gözden kaçırmamak gerekir. Bu şart ise, kurbanlığa ortak olan kimselerin Müslüman olması ve itikadında şüphe olmaması gerekir. Tüm bu şartları sağlayan kişiler, büyükbaş kurbanlığa ortak olabilir.

Ortak Kurban Kesiminin Kabul Olması İçin Gereken Şartlar Nelerdir?

Eğer bir Müslüman, kurban bayramında tanıdıkları, akrabaları ile ortak kurban kesme niyetinde ise dikkat etmesi gereken bazı şartlar vardır. Bu şartların başında, kurbana ortak olan her bireyin Müslüman olması gelmektedir. İtikadında şüphe bulunan kişilerin kurban ibadeti geçerli olmamaktadır. Bir diğer şart ise kurban ibadetinin et yeme niyeti ile değil de ibadet için kesilmiş olması gerekir. Tüm ibadetlerde olduğu gibi kurban ibadetinde de niyet çok önemlidir. Kurban kesme niyeti ile alınmış bir kurbanlığın satılıp yerine başka bir hayvan alınmaması gerekir. Alınan hayvanın kesilmesi gereklidir. Kurbanlık hayvanın eti satılmamalı ve bu hayvandan ticari bir beklenti içerisine girilmemelidir.

Milyonlarca İhtiyaç Sahibi Var!

Milyonlarca ihtiyaç sahibine sen de destek olmak için bağışını yaz ve 'Bağış Yap' butonuna tıkla!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir