İçinde yaşadığımız dünyanın şekli, yüzyıllardır en çok tartışılan konular arasında yer alır. Tarih boyunca pek çok bilim adamı, dünyanın ve evrendeki diğer gezegenlerin şekli hakkında araştırmalar yapmıştır. Bu önemli konuda insanlık ikiye bölünmüş, bir grup insan dünyanın düz olduğuna inanırken, diğer grup dünyanın yuvarlak olduğunu iddia etmiştir. Komplo teorisyenleri, dünyanın şeklinin küre olmadığını ve tepsi gibi bir görünüme sahip olduğunu savunmaktadır. Bu konudaki fikir ayrılığı akıllarda pek çok soru işareti bırakmıştır.

Düz Dünya İnancının Tarihi Süreci

Teknolojinin henüz yeterince gelişmediği dönemlerde insanlık dünyanın düz olduğuna inanmıştır. Erken Mısır ve Mezopotamya uygarlıkları, dünyanın okyanusta yüzen bir disk olduklarını iddia etmiş ve yazılı kaynaklarında bu bilgilere yer vermişlerdir. İbrani kozmolojisinde de dünyanın düz olduğu inancının yaygın olduğu bilinmektedir. İbraniler, dünyanın sabit bir şekilde kaldığı, Güneş, Ay, gezegenler ve yıldızların gökyüzünde bir kubbe olduğu fikrini ortaya atmışlardır.

Tarihte pek çok filozof düz dünya görüşünü benimsemiştir. Anaksimenes, “Dünya düzdür ve havada ilerler; aynı şekilde Güneş, Ay ve hepsi ateşli olan diğer cennetsel cisimler, düzlüklerinden dolayı havaya çıkarlar.” görüşünü destekleyen filozoflardan biridir.

Düz Dünya Teorileri Nelerdir?

Dünyanın düz olduğuna inananlar tarafından ortaya atılan pek çok teori bulunmaktadır. Flat Earth Society, düz dünya görüşüne inanan insanların bir araya geldiği bir gruptur. Bu grup, dünyanın düz bir görüntüsünün olduğunu, tepsi şekline sahip olduğunu ve NASA’nın tüm insanlıktan bu bilgileri gizlediğini öne sürmektedir. Peki, bu grup neden dünyanın düz olduğunu iddia ediyor? İşte düz dünya görüşünü benimseyenlerin ortaya attığı teoriler:

Milyonlarca İhtiyaç Sahibi Var!

Milyonlarca ihtiyaç sahibine sen de destek olmak için bağışını yaz ve 'Bağış Yap' butonuna tıkla!

Düz Dünya
Düz Dünya

Dünya Yüzeyinin Eğik Olması

Düz dünya teorisi, Dünya yüzeyinin düz olduğunu savunmaktadır. Bu konuyla ilgili açıklamaları ise uçakla yapılan yolculuklarda ufuk çizgisinin her zaman düz bir şekilde görülmesidir. Buna ek olarak eski dönemlerde yapılan köprülerin Dünya eğikliği göz önüne alınmadan yapılmış olmasıdır.

Ufuk Çizgisi

Bir gemi uzaklaştığı anda ilk olarak geminin alt kısmı, ardından da geminin diğer kısmı gözden kaybolur. Bu durum, Dünya’nın eğikliğe sahip olduğunun göstergesidir. Fakat, uzaklaşan gemiye uzaktan bir teleskop yardımıyla bakıldığında gemi hala orada görünmektedir. Eğer Dünya küre şekline sahip olsaydı, gemi diğer tarafa geçtiğinde görülmeyecektir.

Kutuplar

Düz Dünya inanışına göre Güney Kutbu yoktur. Dünyanın çevresinde Antartika bulunmaktadır. Buradaki buzullar yaklaşık olarak 1500 – 2000 metre yüksekliğe sahiptir. Bu noktadan sonrasında sonsuz bir buzul tabaka vardır. Dünyanın kenarını oluşturan bu buzullar, dünyanın sonu olarak kabul edilmektedir. 2. Dünya Savaşı’nın sonunda imzalanan Antartika ile ilgili anlaşmada bu sınıra hiçbir sivil veya askerin girmemesi kararlaştırılmıştır. Düz Dünya teorisyenleri, burada bir şeylerin saklandığını iddia etmektedir.

Apollo 11 Görevi

Ay’a iniş görevlerinin tamamen sahte olduğu düşünülmektedir. Ay yüzeyinde çekilen tüm fotoğraflar stüdyo ortamında kaydedilmiştir.

Dünya Yuvarlak Mıdır?

Bilimin gelişmesiyle Dünya’nın şekli hakkında daha fazla bilgiye erişebiliyor, evrenin derinliklerini keşfedebiliyoruz. Dünya’nın şeklinin kutuplardan hafif bir şekilde basık, Ekvator bölgesinden şişkin olduğu bilinmektedir. Bu şekle geoit adı verilir. Dünyanın şekli, kendi etrafında dönüşü esnasında ortaya çıkan merkezkaç kuvveti nedeniyle oluşmuştur. Dünyanın yuvarlak olduğunu söyleyen ilk bilim adamı Pisagor’dur. Bu görüş, gözleme dayalı olarak ortaya çıkmıştır.

Yuvarlak Dünya İlk Nasıl Kanıtlanmıştır?

Dünyanın yuvarlak olduğunu ilk bulan kişi coğrafyacı Eratosthenes’tir. Bunun kanıtlanması için Mısır’ın İskenderiye ve Diyene şehirlerine birer çubuk dikmiştir. Siyene ve İskenderiye’de öğle vaktinde aynı zaman diliminde çubukların gölge uzunluğunu ölçmüştür. Böylece Nil nehrinin üzerinde bulunan bu iki şehrin enlem farkını bulmuştur. Yerkabuğunun eğriliğinin ölçülmesi sonucunda Dünya’nın yuvarlak bir şekle sahip olduğu kanıtlanmıştır.

Yuvarlak Dünya Teorileri Nelerdir?

Dünya’nın düz yada yuvarlak olmasına ilişkin pek çok görüş ortaya atılmaktadır. Bu görüşler bazı kanıtlarla desteklenmektedir. Dünya’nın yuvarlak olduğuna dair bazı kanıtlar da vardır. Bu kanıtlar ise şunlardır:

Yuvarlak Dünya
Yuvarlak Dünya

Ay Tutulması

Antik Yunan döneminde Dünya’nın şeklinin yuvarlak olduğu görüşü benimsenmiş ve çeşitli araştırmalar yapılmıştır. Bu araştırmaların temeli Ay’ın şekline dayanmaktadır. Ay, Dünya’nın etrafında sürekli olarak hareket halindedir. Dünya ve Ay’ın Güneş’in etrafında turunu tamamlarken aynı hizaya gelmeleriyle Ay tutulması gerçekleşir. Bu tutulma, Dünya’nın yuvarlak olduğuna dair önemli kanıtlardan biridir.

Ufuk Çizgisi

Düz Dünya teorisyenleri, ufukta kaybolan gemiler nedeniyle Dünya’nın düz olduğunu savunmaktadır. Fakat, uzaklaşan bir geminin yüksekteki direği görünene kadar görünmesi Dünya’nın düz olmadığının kanıtlarından birisidir.

Gölge Boylarındaki Değişimler

Yere sabitlenen çubuklar belirli saatlerde değişen gölgeler oluşturacaktır. Bu gölgeler, zaman geçtikçe uzalıp kısalır. Eğer Dünya düz olsaydı, gölgelerin boyu sabit kalırdı.

Ülkeler Arası Saat Farkları

Dünya’nın Güneş dönmesiyle gece – gündüz meydana gelir. Bu nedenle Dünya’nın ışık alan yüzeylerinde gündüz yaşanırken, ışık almayan yüzeylerinde gece yaşanır. Saat farkları bu dönme hareketinden dolayı oluşur.

Diğer Gezegenlerin Sekilleri

Dünya’nın yuvarlak olduğunun en önemli örneklerinden biri de gezegenlerin şeklidir. Güneş sistemimizde bulunan tüm gezegenler yuvarlak bir şekle sahiptir. Diğer gezegenlerin yuvarlak olması, Dünya’nın da yuvarlak olduğunu gösterir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir