Fidye, bir kimsenin sıkıntılı durumundan kurtarılması için ödenen bedel anlamına gelir. İslam dininde fidye ise, oruç ibadetinin yapılamaması durumunda ihtiyaç sahiplerine tutulamayan oruç sayısı kadar mal veya ücret ödenmesidir. ‘’ Oruç tutmaya güç yetiremeyenler, bir yoksul doyumu fidye öder’’ (Bakara, 2/184). Kuran-ı Kerim, Ramazan ayında yoksulların gözetilmesini tembihlemektedir. Maddi imkanı elveren kişiler, bu mübarek ayda bolca hayır yapıp ihtiyaç sahiplerini sevindirmelidir.

Fidye Hangi Durumlarda Verilir?

İslam dini hoşgörü dinidir. Allah-ü Teala’nın Müslümanlara farz kıldığı ibadetlerin bazı nedenlerden ötürü yapılamaması durumunda karşılığının fidye olarak verilmesi gerektiği buyrulmaktadır. Bu sebepler, yaşlılık, şifası bulunmayan hastalıklar, hamilelik, çocuk emzirme gibi zorunlu durumlardır. Bu sebeplerden ötürü oruç tutamayan kişilerin karşılık olarak fidye vermeleri gerekir.

Fidye Miktarı Neye Göre Belirlenir?

Fidye, bir kişinin bir günlük yiyecek ihtiyacının karşılanması veya buna tekabül eden ücrettir. Fıtır sadakası ile aynı miktardadır. Fidyenin asgari ölçüsü Fıtır sadakasına göre belirlenir. İmkanı olan kişiler daha fazla verebilir. Böylece sevap artacaktır.

2022 Yılı Fidye Miktarı Ne Kadar?

Ramazan ayında orucunu tutamayan kişiler için ödenmesi gereken fidye miktarı 2022 yılı için 40 TL’dir. Bir Müslüman elinde bulunmayan nedenlerden ötürü oruç tutamıyorsa, tutamadığı her oruç için bir yoksula 40 TL veya bu paranın karşılığı olan yemeği vermelidir.

Milyonlarca İhtiyaç Sahibi Var!

Milyonlarca ihtiyaç sahibine sen de destek olmak için bağışını yaz ve 'Bağış Yap' butonuna tıkla!

Fidye Verilirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Fidye, Ramazan ayının başında verilebileceği gibi Ramazan ayının sonunda da verilebilir. Verilecek fidyenin tamamını sadece bir fakire vermekte sakınca yoktur. Kişi, fitresini sadece bir fakire verebileceği gibi farklı kişiler arasında bölüştürebilir. Fakat, bir fidye miktarı iki ayrı kişiye bölüştürülemez. Günlük fidye miktarı 40 TL ise 20 TL bir fakir kişiye 20 TL bir fakir kişiye verilememektedir.

Fidye vermeye gücü yetmeyen kişiler Allah-ü Teala’dan bağışlanmalarını istemelidir. Bu kişiler daha sonra imkan bulurlarsa, ödeyemedikleri fidyeleri geri ödemelidir. Oruç tutmaya gücü olmayan yaşlılar ve hastalığı bulunan kişiler daha sonra oruç tutabilecek duruma gelirlerse tutamadıkları orucu kaza etmelidir. Tutamadıkları oruç için fidye vermiş olsalar dahi oruçlarını kaza etmek zorundadırlar. Geçmişte verdikleri fidyeler ise sadaka olarak sayılacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir