Hac ibadeti, İslam’ın beş şartından biridir. Allah’a, İslam dinine inanan ve dinen zengin sayılan tüm Müslümanların yapması gereken farz bir ibadettir. Hac ibadeti, İslam dini için kutsal sayılan Kabe ve çevresindeki yerlerin belirli zaman dilimi içerisinde ve usulüne uygun şekilde ziyaret edilmesidir. Bu ibadet gerçekleştirilirken bazı dualar da okunarak Allah’ü Teâlâ anılmaktadır.

Hac İbadeti Neden Yapılır?

İslam inancına sahip her birey, Allah’ın istek ve emirlerini yerine getirmekle yükümlüdür. Bu emirlerden biri de İslam’ın şartlarından biri olan hac ibadetidir. Bu ibadetin temel amacı, Allah-ü Teala’nın hoşnutluğunu kazanmak, rızasını kazanmak, farz olan ibadeti gerçekleştirmek ve Allah’ın koyduğu yasaklardan korunmaktır. Allah’ın Müslümanlara yapmalarını öğütlediği her davranış ve ibadet, ahlakı güzelleştirdiği gibi kötülüklerden de uzaklaştırmaktadır. Hac ibadeti de kalpleri temizlemek için Allah’ın bizlere verdiği en güzel hediyelerden biridir.

Hac İbadeti Kimler İçin Farzdır?

Hac, maddiyatla yapılan bir ibadet olduğundan her Müslüman bu ibadeti gerçekleştiremeyebilir. Fakat, sağlıklı, dinen zengin, aklı yerinde olan her Müslüman farz olan hac ibadetini mutlaka yerine getirmelidir. Haccın farz olabilmesi için bazı şartların da sağlanması gerekir. Bu şartlar ise şöyledir;

  • Hür olmak,
  • Yetişkin olmak,
  • Akıllı olmak,
  • Hac ibadeti için yeterli zamanı olmak,
  • Hac ibadetini gerçekleştirirken ailenin de geçimini sağlıyor olmak,
  • Hac için gerekli olan tüm masrafları karşılayabilmek,
  • Dinen zengin sayılmak,
  • Sağlıklı olmak,
  • Yol güvenliğinin sağlanmış olmasıdır.

Hac ibadetini gerçekleştirmek isteyen bir Müslüman tüm bu şartları sağlıyor olmalıdır. Bu şartlardan birinin bile karşılanmıyor olması, ibadetin mükellef üzerindeki sorumluluğunu kaldırır.

Milyonlarca İhtiyaç Sahibi Var!

Milyonlarca ihtiyaç sahibine sen de destek olmak için bağışını yaz ve 'Bağış Yap' butonuna tıkla!

Haccın Önemi Nedir?

Hac ibadeti, binlerce kişiyle bir arada yapılan ibadettir. Yapılışı itibariyle Müslümanlara mahşer yerini ve gününü hatırlatır. Hacca giden bir Müslüman, Allah’ın huzuruna çıkacağı mahşer gününü düşünerek tüm hayatını gözden geçirme fırsatı bulur. Günahlarını düşünerek tövbe eder, Allah’a dualar ederek bağışlanma diler. Bu nedenle hac şartlarını karşılayan her Müslüman’ın yapması gereken bir ibarettir.

Hac, dünya üzerindeki tüm Müslümanlara farz olan bir ibadet olduğundan uluslararası faydaları vardır. Dünyanın dört bir yanından hacca gelen Müslümanlar, birbirleriyle kaynaşır, ufkunu genişletir ve birlik beraberlik gibi güzel duyguları hisseder. Bu yönüyle hac ibadeti kardeşlik bağını güçlendirir.

Irkı, dili, cinsiyeti, yaşı, toplumsal statüsü fark etmeksizin insanlar hac ibadetiyle bir araya gelir. Burada herkes birbiriyle eşittir. Çok zengin biri olmanın veya makamın burada önemi yoktur. Hac, insanlar arasındaki büyük ayrımları kaldırır ve dünyanın önemsiz bir yer olduğunu bir kez daha gözler önüne serer. Eşitlik ve adalet duygusunu pekiştirir. Bu nedenle imkanı olan her Müslüman en az bir kere hacca gitmelidir.

Hac Nasıl Yapılır?

Hac ibadetinin üç adet farzı vardır. Bu farzlar, ihram, Kabe’yi tavaf etmek ve Arafat’ta vakfedir. Hac ibadetinde bu farzların gerçekleştirilmesi gerekir. Kabe’yi ziyaret sırasında yapılması gereken tüm ibadetler ise sırasıyla şöyledir:

  • Hac için öncelikle mikat adlı yerde ihrama niyet edilir. Niyetlendikten sonra hem kadınlar hem de erkekler ihramlık elbiselerini giyerler.
  • Daha sonra Mekke’ye varılır. Kabe’nin etrafında dönülerek tavaf edilir.
  • Tavaf işleminin ardından Safa ve Merve tepeleri arasında Sa’y adı verilen ibadet yapılır. Bu tepelere yedi kez gidilip geri dönülür.
  • Arefe günü Arafat’a gidilir. Burada vakfe yapılır.
  • Akşam vakti Müzdelife’ye gidilir ve burada vakfe yapılır. Şeytan taşlama için taşlar buradan toplanır.
  • Kurban Bayramı sabahı Mina’da şeytan taşlanır.
  • Şeytan taşlama bittikten sonra kurban kesilir, erkekler traş olur ve ihramdan çıkılır.
  • Kabe’ye gidilir, farz Kabe tavafı gerçekleştirilir.

Tüm bu aşamalar tamamlanınca hac ibadeti gerçekleşmiş olur. Son olarak da Mekke’den ayrılmadan hemen önce Kabe’de veda tavafı yapılır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir