Kurban kesmek, Allahın rızasını kazanmak, sosyal adaleti sağlamak, yardıma muhtaç kişiler ile kurban etini paylaşmak için yapılan sünnet ibadetlerden biridir. Dinen zengin sayılan kişiler, kurbanı kendi kesmek yerine başkalarına vekalet vermeyi tercih etmektedir. Bu konu ile ilgili akıllarda pek çok soru bulunur. Kurban etini hayır kurumlarına bağışlamak isteyen Müslümanlar, bu ibadetin geçerli olup olmadığı ve vekalet vermenin caiz olup olmadığını merak etmektedir. Bizler sizin için bu sorunun cevabını araştırdık. Kurban, mal ile yapılan bir ibadet olduğundan vekalet verilebilmektedir. Bu vekalet bir kişiye verilebildiği gibi hayır kurumlarına da verilebilir. Kurbanını güvenilir kurumlar aracılığı ile bağışlamak ve vekalet vermek isteyen kişiler, sözlü, yazılı, faks, telefon veya internet üzerinden vekalet verebilmektedir.

Hayır Kurumlarına Kurban Bağışı Yapılırken Nasıl Vekalet Verilir?

Kurbanını bir hayır kurumuna bağışlamak isteyen kişiler, kurban parasını hayır kurumuna teslim ederken ‘’Allah rızası için kurbanımı almaya, aldırmaya, kesmeye ve dilediğine kestirmeye, etini ve derisini dilediğine vermeye seni umumi vekil ettim’’ demelidir. Böylece kurbanın vekaleti verilmiş olacaktır. Kurban bağışı için verilen para önceden gönderileceği gibi daha sonra da gönderilebilmektedir. Kurban bağışını kabul eden kurumlar içinde vazifeli kişiler, satın alınan kurban için bir numara belirler. Bu numarayı ve bağışı yapan kişinin ismini deftere yazar. Böylece kesim işlemi esnasında ismi söylenir. Bu şartlar sağlanarak kesilen kurbanlar sahih olacaktır. İnanan genç de kurban bağışlarını kabul ederek, fakir, fukara, yoksul ve yardıma muhtaç kişilere kurban etinin ulaşmasını sağlar. Siz de kurbanınızı bir hayır kurumuna bağışlamayı düşünüyorsanız, fakir ve yoksul kişiler ile dinen zengin sayılanların arasında bir köprü görevi gören İnanan gence, kurban bağışınızı gönül rahatlığıyla yapabilir, toplumsal adaletin sağlanmasına katkı yapabilirsiniz.

Kurbanlık Hayvan Diri Olarak Hayır Kurumuna Bağışlanabilir Mi?

Kurban ibadetinin geçerli olabilmesi için kişi tarafından veya vekalet verilerek kesilmesi gerekir. Hayır kurumlarına veya fakirlere verilen diri hayvan, kurban olarak geçmemektedir. Kesilmesi caiz olacaktır. Kurban sahibinin vekil verdiği sürece kurbanın başında durmasına gerek yoktur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir