Hicri yılbaşı, peygamber efendimiz Hz Muhammed’in 622 yılında Mekke’den Medine şehrine hicret ettiği gündür. Muharrem ayının ilk günü hicri yılbaşı olarak kabul edilir. Bu nedenle İslam dini için hicri yılbaşı büyük önem taşır. Müslümanlar bu günü ibadet ederek geçirmeli ve Allah’ı çokça anmalıdır. Peki, hicri yılbaşında yapılması gereken ibadetler nelerdir?

Hicretin kabulü sayılan Muharrem ayında bir Müslüman namaz kılmalı, dua etmeli ve oruç tutmalıdır. Muharrem orucu, bu ayın 1, 9 ve 10. günlerinde tutulur.

Muharrem ayı namazı, akşam namazı ile yatsı namazı arasında kılınır. Bu namaz 2 rekattır. Namaz sonunda Tesbih ve Hacet namazının kılınması da faziletlidir.

Muharrem ayının ilk günü bir Müslüman 1000 kere İhlas suresi okumalıdır. Her surenin arasında besmele çekilmelidir. Allah-ü Teala, mübarek olan bu ayda İhlas suresi okuyan kullarının, kul borcunu ödeyeceğini buyurmuştur.

Milyonlarca İhtiyaç Sahibi Var!

Milyonlarca ihtiyaç sahibine sen de destek olmak için bağışını yaz ve 'Bağış Yap' butonuna tıkla!

Hicri Yılbaşı Ne Zamandır?

Hicri yılbaşı, Zilhicce ayının son gecesi, Muharrem ayının başlangıcı olarak kabul edilir. Hz. Muhammed’in, kendine inanan Müslümanlarla birlikte gerçekleştirdiği hicretin yılına Sene-i Kameriyye de denmektedir. Bu yıl İslam dini için dönüm noktalarından biridir.

Peygamber efendimizin vefatından sonra Müslümanlar yeni bir takvim arayışı içerisine girmişlerdir. Hz. Ömer İslam’ın nurunun yayılmasına vesile olan hicreti, takvimin başlangıcı olarak kabul etmiştir. Bu tarihten sonra ibadetler, hicri takvime göre düzenlenmiştir.

Hicri Yılbaşı İbadetleri Nelerdir?

2023 yılı için Hicri yılbaşı yani Muharrem ayının ilk günü 19 Temmuz Çarşamba günüdür. Müslümanlar hicri yılbaşında kendilerine emredilen namazı kılmalı, oruç tutmalı ve vaktini ibadetle geçirmelidir.

Hicri Yılbaşı Namazı Nasıl Kılınır?

Hicri yılbaşında Tesbih namazı kılınmalıdır. Namaz kılacak kişi şu şekilde niyet etmelidir:

“Ya Rabbi, bizi yetiştirmiş olduğun bu seneyi, hakkımızda mübarek kılman; avfı ilahine, feyzi ilahine, mazhar kılman; dünyevi ve uhrevi saadetlere nail eylemen için Allah’ü Ekber.”

Bu namaz 2 rekattır. Her rekatta 7 kez Fatiha, 7 kez Ayetel Kürsi, 7 kez de İhlas sureleri okunmalıdır.

Hicri Yılbaşında Okunacak Dualar

Tesbih namazı kılındıktan sonra 11 kez şu dua okunmalıdır.

“La ilahe illallahü vahdehu la şerikeleh. Lehül – mülkü ve lehül hamdü yuhyi ve yumit. Ve hüve hayyün la yemutü biyedihil hayr. Ve hüve ala külli şey’in kadir.”

Bu duanın ardından 11 kez İstiğfar-ı Şerif, 11 kez Salavat-ı Şerife okunmalıdır. Müslümanlar hicri yılbaşında Allah’tan geçmiş ve gelecek günahlarını bağışlaması için Allah’a tövbe etmeli ve bağışlanma dilemelidir.

Hicri Yılbaşı Nasıl Geçirilmelidir?

Müslümanların yılbaşı gecesi olan Muharrem ayının ilk gününde, dargın olanlar barışmalı, kırgınlıklar giderilmelidir. Allah’ın koyduğu yasaklardan sakınılmalı ve bizlere verdiği sayısız nimetler için şükredilmelidir.

Müslümanlar temiz kıyafetlerini giyip birbirlerini ziyaret etmeli, hediyeleşmelidir. Yeni bir yılın kendilerine bereket getirmesini Allah’a dua ederek istemelidir. Fakir ve ihtiyaç sahipleri gözetilmeli ve sadaka verilmelidir. Çünkü bu Allah katında faziletli bir davranıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir