İslam dininde müslümanlar için önemli bazı günler vardır. Kadir Gecesi bu özel günlerden biridir. Peygamber efendimiz Hira dağındayken müslümanların kutsal kitabı olan Kuran-ı Kerim’in ilk ayeti bu kutsal gecede inmiştir. Bu nedenle İslam’da Kadir gecesinin önemi büyüktür. Peygamber efendimiz, bu kutsal gecede ibadet edilmesini ve günahlardan arınmak için tövbe edilmesini tavsiye etmiştir. Peygamber efendimiz Kadir Gecesi için şöyle buyuruyor:

“Kim Kadir Gecesi’nde inanarak, ihlas ile o geceyi ibadetle geçirirse, geçmiş günahları bağışlanır.”

Müslümanlar için kutsal kabul edilen bu gecede yapılan ibadetler çok sevaptır. Kadir Gecesinde Allah’ı anmak, bize verdiği nimetler için şükretmek ve günahlarımızın affedilmesi için tövbe etmek gerekir.

Kadir Gecesi Nedir?

Kadir Gecesi, Ramazan ayının son günleri olarak kabul edilen, müslümanlar için kutsal bir gecedir. Kuran-ı Kerim bu gecede indirilmeye başlanmıştır. Kutsal kitabımız Kuran-ı Kerim, bize doğruluğu, iyi ahlakı ve bir müslümanın yapması gereken davranışları anlatmaktadır. Allah’ın ayetlerinin Cebrail aleyhisselam vasıtasıyla indiği bu gecede bolca ibadet etmek, Allah’tan günahlarımızı affetmesini istemek önemlidir.

Milyonlarca İhtiyaç Sahibi Var!

Milyonlarca ihtiyaç sahibine sen de destek olmak için bağışını yaz ve 'Bağış Yap' butonuna tıkla!

Kadir gecesinde edilen dualar, kılınan namazların önemi büyüktür. Bu kutsal gecede edilen dualar kabul olunmaktadır. Kadir gecesi ile ilgili Kuran-ı Kerim’de ayetler bulunur. Kadir suresi 97. ayet şöyledir:

“Biz onu (Kur’an’ı) Kadir Gecesi’nde indirdik. Bilir misin nedir Kadir Gecesi? Kadir Gecesi bin aydan hayırlıdır. O gece melekler ve ruh (Cebrail), rablerinin izniyle her bir iş için iner dururlar. O gece tan yeri ağarıncaya kadar esenlik doludur.”

Kadir Gecesi Neden Önemlidir?

Kadir Gecesi her müslüman için çok önemli bir gecedir. Bu nedenle Ramazan ayının son günlerinde tüm müslümanlar camilerde toplanarak teravih namazı kılmakta ve Kadir suresini okumaktadır. Peygamber efendimiz de bu gecenin diğer günlerden daha mübarek olduğunu bildirmektedir. Bu gece ile ilgili pek çok hadis ve ayet vardır.

Kadir Gecesi ile ilgili peygamber efendimiz şöyle buyuruyor:

“Kadir gecesinde bir defa, Kadir sûresini okumak, (başka zamanda) Kur’ân-ı kerîmi hatmetmekten daha sevâptır. Bu gece koyun sağma müddeti kadar namaz kılmak, ibâdet etmek, bir ay her geceyi ibâdetle geçirmekten daha kıymetlidir.”

 Peygamber efendimizin bu sözleri ile Kadir gecesinin önemini anlamak mümkündür. Bu geceyi diğer günlerden ayıran en önemli şey kutsal kitabımızın biz müslümanlara gönderilmesidir. Allahü Tealayı anlamak, yakından tanımak, ibadetlerimizi nasıl yapacağımızı bilmek, dünyamız ve ahiret hayatımıza dair bilgiler edinmek için Kuran-ı Kerim rehber niteliğindedir.

Kadir Gecesi’nde Ne Yapılır?

Kadir gecesi müslümanlar için önemli bir gece olduğundan bu geceyi boş geçirmemek, evreni ve biz insanları yaratan yüce Allah’ı anmak gerekir. Kadir gecesinin tam tarihi net olarak bilinmediğinden Ramazan ayının son on günü teravih namazları aksatılmadan kılınmalıdır. İmkan var ise itifaka girmeye çalışılır.

Kadir gecesinde bir müslüman günahlarının affı için tövbe etmelidir. Kadir gecesinde Kuran-ı Kerim okunmalı, nafile namazları kılınmalı ve bolca dua edilmelidir.

Kadir Gecesinde Okunacak Dualar Nelerdir?

Kadir gecesinde dualar okunmalı ve Kadir gecesi boş geçirilmemelidir. Bu mübarek günde okunacak dualardan biri de Kadir suresidir. Kadir suresini bolca okuyarak Yüce Allah’a dualar edebilirsiniz.

Peygamber efendimiz Hz. Aişe’ye Kadir gecesinde okuması için şu duayı söylemiştir:

“Allahümme inneke afüvvün kerîmün tuhibbül afve fa’fü anni.” Duanın Türkçe karşılığı ise şöyledir:

Allah’ım sen affedicisin, affı seversin, beni affeyle.

Kadir Gecesi İbadetleri Nelerdir?

Allah’a inanan müslümanlar Kadir gecesini ibadet ederek geçirmelidir. Çünkü bu gece pek çok aydan daha hayırlıdır. Bu gecede yapılan ibadetler, diğer günlere göre daha fazla sevap alır. Kadir gecesinde Kuran-ı Kerim okuyabilir, teravih namazı kılabilir varsa kaza namazlarınızı kılabilirsiniz.

Kadir Gecesi Alametleri Nelerdir?

Kadir gecesinin tam olarak tarihi bilinmemektedir. Fakat hangi günün Kadir gecesi olduğunu anlamak için bazı alametler vardır. Kadir gecesi alametleri ise şunlardır:

Kadir gecesi sakin ve açıktır. Hava ne sıcak olur ne de soğuk. O kutlu gecede köpek sesi duyulmaz. Yıldız kayması olmaz. Ertesi gün güneş kızıl ve şuasız doğar. Bu tanım bazı İslam alimleri tarafından yapılmıştır.

Bazı hadislerde Kadir gecesi tanımı şu şekildedir:

Kadir gecesi açık ve mülayim olur. Soğuk ve sıcak değildir, sabahında da güneş zaif ve kızıl olarak doğar. (Taberani)

– Kadir gecesi açık olur, sıcak ve soğuk değildir. Bulut yoktur. Yağmur ve rüzgar yoktur. O gecenin sabahının alameti güneşin şuasız doğmasıdır. (Taberani)

2022 Kadir Gecesi Ne Zaman?

Kadir gecesinin tam olarak ne zaman olduğunun bilinmediğini söylemiştik. İslam’a ve Kadir gecesi tanımlarına göre tahmini bir gün belirlenerek Kadir gecesi kabul edilmektedir. 2022 Kadir gecesi 27 Nisan Çarşamba gününe denk gelmektedir. Bu tarih kesin olarak bilinmemektedir.

Kadir gecesi hesaplamaları yapılırken Ramazan ayının son on günü baz alınmaktadır. Bu tarihler içerisinde herhangi bir gün Kadir gecesi olabilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir