İslam dininin kutsal kitabı olan Kuran-ı Kerim, Allah’ın bize emir ve yasaklarını bildiren bir rehberdir. İslam’ı anlamak, Allah’ı yakından tanımak ve kulluk görevimizi yerine getirmek için Kuran-ı Kerim’i okumalı, Allah’ın emir ve yasaklarını öğrenmeliyiz. Bunun için önce Kur’an-ı Kerim ne zaman ve nasıl indirildi gibi sorulara yanıt bularak kutsal kitap hakkında bilgi sahibi olmamız gerekir. Peki, Kur’an-ı Kerim ne zaman ve nasıl indirildi?

Kur’an-ı Kerim ilk olarak 610 yılında Ramazan ayında ve Kadir Gecesinde indirilmeye başlanmıştır. O zamanlarda peygamber efendimiz dönem dönem inzivaya çekilir ve yalnız kalmayı tercih ederdi. Yine Nur Dağı üzerindeki Hira mağarasında inzivaya çekildiği bir zamanda dört büyük melekten biri olan Cebrail aleyhisselam gelmiş ve ilk ayet kendisine bildirilmiştir.

Kur’an’ın indirilmesi ile ilgili ayetler şunlardır:

  • “Muhakkak biz Kur’an’ı Kadir Gecesi indirdik.” (Kadir Suresi 1. Ayet)
  • “Kesinlikle biz Kur’an’ı, mübarek bir gecede indirdik.” (Duhan Suresi 3. Ayet)

Kur’an-ı Kerim Kaç Senede İndirilmiştir?

Kur’an-ı Kerim, tek bir kitap halinde değil, parça parça olarak 23 senede indirilmiştir. Kuran indirilmeye başlandığı yıllarda peygamber efendimiz Mekke’de yaşıyordu. İlk 13 sene boyunca inen tüm ayetler Mekke’de indirilmiştir. Bu nedenle Mekke’de inen ayetlere Mekki ayetler denmektedir.

Milyonlarca İhtiyaç Sahibi Var!

Milyonlarca ihtiyaç sahibine sen de destek olmak için bağışını yaz ve 'Bağış Yap' butonuna tıkla!

Kur’an peygamber efendimiz Medine’ye hicret ettikten sonra da indirilmeye devam etmiştir. Medine’de indirilen ayetlere ise Medeni ayetler denmektedir.

Kur’an-ı Kerim Neden Tek Seferde İndirilmemiştir?

Kur’an-ı Kerim’in neden tek seferde indirilmediği pek çok tartışmaya neden olmuştur. Kur’an detaylı incelendiğinde ayetlerin pek çoğunun zaman ve olaylara göre indiği açıktır. Bu durumun birden fazla sebebi bulunur. İşte bu sebeplerden bazıları;

  • Kur’an’ın parça şeklinde indirilmesi ezberlenmesini ve anlaşılmasını kolaylaştırmıştır.
  • Kısa zamanda etrafa yayılmasını sağlamıştır.
  • Akılda kalıcılığı daha fazla olmuştur.
  • O dönemde yaşayan insanların inanç ve değerlerinin yavaş yavaş güçlenmesini sağlamıştır.
  • İnsanların sorunlarının çözümleri için kolaylık sağlamıştır.
  • İslam dininin yavaş yavaş ve köklü bir şekilde tanınmasına olanak sağlamıştır.

Kur’an-ı Kerim’in bazı ayetlerinin bir olay üzerine indiğinden bahsetmiştik. Bu olaylar hakkında detaylı bilgi sahibi olmak, yanlışı ve doğruyu ayırt etmek için ayetler inmiştir. Bir sebep üzerine inen bu ayetlere “sebeb-i nüzul” yani iniş sebebi denmektedir.

Allah-ü Teâlâ, Kur’an’ı Kerim’in neden parça parça indirildiğini şu ayetle bizlere bildirmiştir:

“İnkar edenler: Kur’an ona bir defada topluca indirilmeli değil miydi? dediler. Biz onu senin kalbine iyice yerleştirmek için böyle yaptık ve onu tane tane okuduk.” (Furkan Suresi 32. Ayet)

Kur’an-ı Kerim’de Kaç Ayet Vardır?

Kur’an-ı Kerim, toplam 600 sayfadan oluşur. Sayfalarda yer alan her bir ana bölüm sure olarak adlandırılır. Surelerde yer alan cümlelere ise ayet denir. Kur’an-ı Kerim’de 114 sure, 6236 ayet bulunur. Tüm bu sureler 30 cüzdür. Kuran Fatiha suresi ile başlayıp Nas suresi ile sona erer.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir