İslam inanışına göre Allah-ü Teala’nın varlığına inanan, Allah’ın yasak ve emirlerine uyan Müslümanlar cennete, büyük günahlar işleyip Allah’a inanmayan insanlar da cehenneme gidecektir. Kuran-ı Kerim’in ayetlerinde hem cennet hem de cehennem tasvir edilmiştir. Bu yazımızda Kuran-ı Kerim’de cehennem tasvirini anlatacağız.
Kuran-ı Kerim’de cehennem tasvirine geçmeden önce cehennem kelimesinin anlamına bakalım. Cehennam, cihinnam kelimeleri, ‘’derin kuyu’’, ‘’hayırsız, uğursuz’’ anlamına gelmektedir. Cehennem kelimesi, pek çok farklı kültürde bu şekilde veya bu kelime öbeğine benzer şekilde kullanılır. Fakat telaffuzu farklı olsa da tüm bu kelimeler aynı anlamı taşır. İslam dinine göre Allah-ü Teala, kendisine inanmayan, onun emir ve yasaklarını çiğneyen kişilere ceza olarak cehenneme atacağını bildirmiştir.
İslam’ın kutsal kitabı olan Kuran-ı Kerim’de cehennem kelimesi tam 77 ayette yer almaktadır. Bu ayetlerde kafilerin öldükten sonra cehenneme gideceği ve burada sonsuz azap göreceği belirtilmiştir. Cehennem denilince akla ilk olarak yanmak gelse de cehennem azabı bununla sınırlı değildir. Günahları sevaplarından daha ağır basan insanlara kaynar su içirileceği ve bu kaynar suların başlarından aşağı döküleceği Kuran’da geçmektedir.
Dinler Tarihine Göre Cehennem
Dinler tarihi esas alındığında hemen hemen her kültürde ölümden sonra bir yaşamın olduğu inancı vardır. Bu dinlere göre iyi insanlar yaptıkları güzel işler karşısında ödüllendirilmekte, kötülük yapanlar ise cezalandırılmaktaydı. Hatta İslam inancında yer alan Sırat Köprüsü de bu dinlerin bazılarında yer alıyor. Farklı isimlerle adlandırılan bu köprüden inançlı olmayan insanların geçerken cehenneme düşeceğine inanılıyor.
Milyonlarca İhtiyaç Sahibi Var!
Milyonlarca ihtiyaç sahibine sen de destek olmak için bağışını yaz ve 'Bağış Yap' butonuna tıkla!
Hem İslam’da hem de Budizm’de cehennemin 7 katının olduğu inancı vardır. Bu iki dine göre de günahkar insanlar buraya gidecek ve çeşitli işkencelere maruz kalacaktır. Budizm’de insanlar cehennemde parçalanacak, silahlarla öldürülüp yeniden diriltilecek, ağaçlara asılıp yeniden yakılacaktır. Hristiyanlık ve Yahudi inancında da cehennem inancı vardır. İncil ve Tevrat’ta cehennemden sıkça bahsedilmiştir.
Cehennemin 7 Katı
İslam’a göre cehennemin 7 katı vardır. Her katın azabı farklı olup, insanlar işledikleri günahlara göre bu katlardan birine gidecektir. İşte cehennemin 7 katı:
- Cehennem: Cehennemin en üst katıdır. Burada diğer katlara göre daha hafif azap vardır. Allah-ü Teala’ya inanan fakat basit günahlar işleyen müminler öldükten sonra buraya gidecektir. Bu müminler yeterince azap çektikten sonra burası boş kalacak ve cezasını çekenler cennete gidebileceklerdir.
- Cahim: Cahim kelimesinin anlamı kat kat yanan, alev ve sıcaklığı yüksek ateştir. Bu katın adı Kuran-ı Kerim’in ayetlerinde geçmektedir.
- Haviye: Hüviy kelimesinden türeyen Haviye kelimesi, cehennemin katlarından biridir. Anlamı ise uçurum ve derin çukurdur. Bazı İslam alimleri Haviye’ye harareti yüksek ateş anlamı vermişlerdir. Ayrıca bu kelime hem Kuran’da hem de hadislerde geçmektedir.
- Hutame: Kelime anlamı kırmak, ufalayıp tahrip etmek olan Hutame, hatm kökünden türemiştir. Cehennemin 4. Katı olan Hutame’de karşılaştığı her şeyi yakıp küle döndüren ateş bulunmaktadır. Kuran-ı Kerim’de tek bir surede Hutame kelimesi geçmektedir. Bu kelime cehennemin tüm katmanlarını kapsayan bir isim olabileceği gibi bazı kısımlarını ifade etmek için de kullanılmaktadır.
- Leza: Leza kelimesinin anlamı halis ateştir. Kuran-ı Kerim’de yalnızca bir ayette geçmiştir. Buradaki anlamı ise bedenin iç organlarını söküp koparandır.
- Sair: Sair kelimesi sa’r kelimesinden türemiştir. Anlamı ise tutuşturmak, alevlendirmektir. Kuran’da fiil olarak toplam 17 ayette geçmektedir.
- Sakar: Sakr kelimesinden türeyen Sakar, şiddetli bir ısı ile yakıp kavurmak anlamına gelir. Kuran’da dört ayette geçen Sakar, cehennemi tasvir etmek için kullanılmıştır.
Cehennem ile İlgili Ayetler
Cehennem ile ilgili Kuran ayetleri şunlardır:
- Şayet yapamadıysanız -ki hiçbir zaman yapamayacaksınız da- öyleyse yakıtı insanlar ve taşlar olan ateşten sakının. (O ateş) kâfirler için hazırlanmıştır. (2/Bakara 24)
- O kâfirlere de ki: “Yenileceksiniz ve cehenneme sürükleneceksiniz. Orası ne kötü bir yataktır.” (3/Âl-i İmran 12)
- O gün bazı yüzler aydınlanacak, bazı yüzler de kararacaktır. Yüzleri kararanlara gelince (onlara denilecek ki:) “İman ettikten sonra küfre mi girdiniz? Kâfir olmanıza karşılık azabı tadın (bakalım)!” (3/Âl-i İmran 106)
- Şüphesiz ki, ayetlerimiz hakkında küfre sapanları ateşe sokacağız. (Ateş, onların) derilerini yakıp kavurdukça, azabı tatsınlar diye (yeni) bir deriyle değiştireceğiz. Şüphesiz ki Allah, (izzet sahibi, her şeyi mağlup eden) Azîz, (hüküm ve hikmet sahibi olan) Hakîm’dir. (4/Nisâ 56)
- Ayetlerimizi yalanlayan ve ona karşı büyüklenenler ise, bunlar ateşin ehlidir ve orada ebedî kalırlar. (7/A’râf 36)
- (Allah:) “Sizden önce ateşe girmiş olan cin ve insan topluluklarıyla beraber siz de ateşe girin.” der. Her ümmet oraya girdiğinde, (kendi gibi sapık olan) kardeşini (ümmetleri) lanetler. Sonunda hepsi bir araya toplanınca, sonradan gelmiş olanlar önceden yaşamış olanlar için: “Rabbimiz! Bunlar bizi saptırdılar. Onlara ateşten kat kat azap ver.” der. (Allah) buyuracak ki: “Hepinize kat kat (azap) vardır. Fakat bilmiyorsunuz.” (7/A’râf 38)