Zehab kelimesinden türeyen mezhep, “gidecek yol” anlamına gelmektedir. Kısaca mezhebi açıklayacak olursak, din konusunda yetkin ve bilgili olan alimlerin görüşleri ve izledikleri yol olarak tanımlanabilir. Peki, mezhep nedir? Kaça ayrılır? Hep birlikte öğrenelim.

İslam dininde yaşanan bazı görüş ayrılıkları, mezheplerin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Tüm mezheplerde İslam inancı esastır. Fakat bazı dini ibadetlerde görüş ayrılıklarına neden olmuştur. Mezhepler pek çok sınıfa ayrılsa da İslam dininde kabul edilen dört tane büyük mezhep vardır.

Mezhepler Nasıl ve Ne Zaman Ortaya Çıktı?

Mezhepler hem siyasi hem de dini sebeplerle ortaya çıkmıştır. İslam peygamberi Hz. Muhammed vefat ettikten sonra mezhepler oluşmuştur. Bu dönemlerde ileri gelen din alimleri, görüşlerini belirtmiş ve bu alimlerin fikirlerini benimseyenler o mezhebin bir üyesi olmuştur.

Dört Büyük Mezhep Nelerdir?

İslam dininde kabul gören 4 büyük mezhep vardır. Bu mezhepler, Hanefilik, Şafiilik, Hanbelilik ve Malikiliktir. Her mezhep kendi kurucusunun ismini almıştır. İbadetler her mezhep için geçerli olsa da küçük değişikliklerle uygulanmaktadır. Peki, dört büyük mezhep nelerdir? Kurucuları kimlerdir?

Milyonlarca İhtiyaç Sahibi Var!

Milyonlarca ihtiyaç sahibine sen de destek olmak için bağışını yaz ve 'Bağış Yap' butonuna tıkla!

Hanefi Mezhebi

İslam’daki dört büyük mezheplerden biri olan Hanefi Mezhebi, İmam Ebu Hanife tarafından kurulmuştur. Bu mezhebin oluştuğu yerin Küfe şehri olduğu düşünülmektedir. İlk ortaya çıktığı zaman ise Hz. Ömer’in devrinden sonradır. İmam Hanefi ile aynı görüşleri benimseyen kişiler mezhebe dahil olmuştur.

Ebu Hanife, o dönemin ünlü âlimlerinden ders alarak yetişmiştir. Hocası vefat ettikten sonra onun yerine geçerek ders vermiştir. Yaklaşık 30 yıldır ders veren Ebu Hanife, 4 binden fazla öğrenci yetiştirmiştir.

İmam Hanefi, Emevi ve Abbasi Devletleri tarafından davet alsa da kabul etmemiştir. Ders verdiği dönemlerde birtakım sorunlar yaşaması nedeniyle kısa bir süre hapisle cezalandırılmıştır.

Şafii Mezhebi

Şafii mezhebi de dört büyük mezhepler arasında yer alır. Bu mezhebin kurucusu ve mezhebin adını aldığı kişi İmam Şafii’dir. Onun görüşlerini benimseyen ve izinden giden kişiler, Şafii mezhebinden kabul edilir.

Hicri takvime göre 750 yılında doğan İmam Şafii, önemli alimlerden ders almıştır. Bu dersler sayesinde İslam dinini benimsemiştir. 820 yılında da vefat etmiştir.

Hanbeli Mezhebi

Hanbeli mezhebinin kurucusu Ahmed bin Hanbel’dir. Onun görüşlerini benimseyen kişiler Hanbeli mezhebinden sayılmaktadır. Sünni mezhebi olan Hanbelilik, dört büyük mezhepler arasında yer alır. Bu mezheptekilere Hanbeli denmektedir. İlk olarak Hicaz ve Irak bölgelerinde ortaya çıkan Hanbelilik, zaman içerisinde büyük bir kitle tarafından kabul görmüştür. Bu durumda fıkhi gelişmeler de oldukça etkilidir.

Maliki Mezhebi

Maliki mezhebinin kurucusu Malik bin Enes’tir. Bu mezhebi benimseyen kişilere Maliki adı verilir. İmam Malik bin Enes, yıllarca peygamberin yaşadığı Medine şehrinden ayrılmamış ve burada ders almıştır. Maliki mezhebinin yayılmasında hac ibadeti çok etkili olmuştur. Hac için Medine’ye gelen hacılar bu mezhebi benimseyerek büyük kitlelere yayılmasını sağlamıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir