İslam dini için önemli ibadetlerden biri de kurban kesmektir. Kurban kesmenin temel amacı ise Allah-ü Teala’nın rızasını kazanmak, ona yakın olmak ve sevap kazanmaktır. Kurban, sünnet bir ibadettir. Dinen zengin sayılan her Müslüman, dini bir bayram olan Kurban Bayramında kurban kesmeli ve Allah’ın rızasını kazanmak için bolca dua etmelidir. Kesilecek olan kurban, İslami şartlar gözetilerek kesilmeli, kurban hayvanına eziyet çektirilmemelidir. Kurban kesen her Müslüman, fakir ve yardıma muhtaç insanları gözetmeli ve kestiği kurbanın etinin bir kısmını paylaşmalıdır. Böylece kurban ibadetinden alınan sevap artacak ve Allah’ın rızası kazanılmış olacaktır.
Kurban Kesmenin Dini Hükmü Nedir?
İslam dininde kurban ibadeti ilk olarak Hz. İbrahim’in, oğlu Hz. İbrahim’i Allah için kurban etmek istemesi ile başlar. Çocuğu olmayan Hz. İbrahim, Allah’tan kendisine bir çocuk bağışlamasını için dua eder. Bunun üzerine Allah-ü Teala, ona istediği çocuğu vereceğini ama çocuğu onun için kurban etmesini istediğini iletir. Hz. İbrahim Allahın bu şartını kabul eder. Hz. İbrahim’in çocuğu olduğunda Allah’a verdiği sözü tutmak için oğlunu kurban etmek üzere müsait bir yere götürür. Hz. İbrahim, oğlu Hz. İsmail’in boğazına bıçağı dayadığı vakit bıçak çocuğu kesmemiştir. Bu sırada Allah tarafından kurban edilmek üzere kendisine bir koç gönderilir.
Kurban ile İlgili Ayetler
Kurban ibadetinin meşruiyetine işaret eden Kuran ayetleri bulunur. Bunlardan bazıları ise şöyledir:
- “Kendilerine rızık olarak verdiği kurbanlık hayvanlar üzerine belirli günlerde Allah’ın adını ansınlar. Artık onlardan siz de yiyin, yoksula fakire de yedirin.” (Hac 22/28)
- “Her ümmet için, Allah’ın kendilerine rızık olarak verdiği hayvanlar üzerine ismini ansınlar diye kurban kesmeyi meşru kıldık.” (Hac, 22/34)
- “Kurbanlık büyükbaş hayvanları da sizin için Allah’ın dininin nişanelerinden kıldık. Sizin için onlarda hayır vardır. Onlar saf saf sıralanmış dururken kurban edeceğinizde üzerlerine Allah’ın adını anın. Yanları üzerlerine düşüp canları çıkınca onlardan yiyin, istemeyen fakire de istemek zorunda kalan fakire de yedirin. Şükredesiniz diye onları böylece sizin hizmetinize verdik. Onların etleri ve kanları asla Allah’a ulaşmaz. Allah’a ulaşacak olan ancak, sizin O’nun için yaptığınız, gösterişten uzak amel ve ibadettir.” (Hac, 22/36-37)
Kurban Kesmenin Anlamı Nedir?
Her Müslüman, kurban kesme ibadetinde Hz. İbrahim ve oğlu Hz. İsmail’in Allah-ü Teala’nın emrine kesin bir şekilde itaat ettiğini ve peygamberlerin bu sınavı başarı ile geçtiğini hatırlar. Kurban bayramında kesilen kurbanlar ile kendilerinin de bu sınava hazır olduklarını ve Allah’a itaate hazır olduklarını gösterirler. Bir Müslüman, kestiği kurban ile sosyal ve toplumsal dayanışmayı, yardımlaşmayı, kardeşliği canlı tutar. İslam dininde yeri oldukça büyük olan paylaşmayı öğrenir ve uygular. Kesilen kurbanın fakirlere, yardıma muhtaç ve düşkün insanlarla paylaşılması sosyal adaleti de sağladığından her Müslüman, kurban ibadetini gerçekleştirmelidir.
Milyonlarca İhtiyaç Sahibi Var!
Milyonlarca ihtiyaç sahibine sen de destek olmak için bağışını yaz ve 'Bağış Yap' butonuna tıkla!