Arapça bir kelime olan Levh-i Mahfuz, korunmuş levha anlamına gelir. Geçmiş ve gelecek olayların yazılı olduğu bu kitap Allah katında bulunur. Bu özel kitabı melekler de görebilir. Fakat Allah’tan başka kimse geleceği göremez ve bu kitabı okuyamaz. İçerisinde tüm insanlığın hayatı hakkında bilgiler içerdiğinden dolayı kader kitabı olarak da nitelendirilir. Peki, Levh-i Mahfuz nedir? Kuran-ı Kerim’de geçen Levh-i Mahfuz ayetleri nelerdir?

Kuran ayetlerinde de yer alan Levh-i Mahfuz’un bir diğer adı da Elvah-ı Mahfuza’dır. Levh-i Mahfuz sözlükte ‘’Levh ile korunmuş, değişmesi mümkün olmayan ve silinmeyen kitap’’ anlamına gelir. Soyut olan bu kitap Allah-ü Teala’nın bilgisi dahilinde olan her şeyi içerir. İnsanların geçmiş ve gelecekleri, dünyanın sonu ve kıyamet hakkında bilgiler burada yer alır. Bazı alimler Levh-i Mahfuz’u İsrafil Aleyhisselam’ın koruduğunu düşünmektedir.

Levh-i Mahfuz ile İlgili Ayetler Nelerdir?

Levh-i Mahfuz Kuran-ı Kerim’de pek çok ayette geçmektedir. Bu ayetler ise şöyledir:

  • ‘’Yeryüzünde ve öz benliklerinizde tüm musibetleri, biz onu yaratmazdan evvel bir kitapta belirledik. Bu, Allah için çok kolaydır.’’ (Hadid Suresi 22. Ayet)
  • ‘’Gaybın anahtarları Allah’ın yanındadır. Onları Allah’tan başkası bilemez. O karada ve denizde olan her şeyden haberdardır. Onun bilgisi olmadan bir yaprak bile düşmez. Yaş ve kuru her şey apaçık bir şekilde bu kitabın içindedir.’’ (En’am Suresi 59. Ayet)
  • ‘’Kuran-ı Kerim korunmuş bir levhanın içerisindedir.’’ (Buruc Suresi 22. Ayet)
  • “Allah (o yazıdan) dilediğini siler, (dilediğini de) sabit bırakır. Ana kitap (olan Levh-i Mahfûz) ise O’nun katındadır.” (Rad Suresi 39. Ayet)

Levh-i Mahfuz içerisindeki hiçbir bilgi Allah-ü Teala istemedikçe değişmemektedir. Allah, dilerse bu levha üzerindeki bilgileri değiştirebilir. Bu durumda insan kaderi değişiklik gösterebilir. Allah, bir ayetinde ‘’Allah (o yazıdan) dilediğini siler… buyurmuştur.

Milyonlarca İhtiyaç Sahibi Var!

Milyonlarca ihtiyaç sahibine sen de destek olmak için bağışını yaz ve 'Bağış Yap' butonuna tıkla!

Levh-i Mahfuz, insanın hafızasına benzerdir. Nasıl ki bir insan hayatı boyunca yaşadığı tüm anları hafızasına kaydeder, Levh-i Mahfuz’da da kainat üzerinde gerçekleşen tüm olaylar buraya kaydedilir.

Levh-i Mahfuz Kaderi Etkiler Mi?

Levh-i Mahfuz kaderi etkileyen bir kitap değildir. Pek çok Müslüman bu kitabın kaderi etkilediğine inanmaktadır. Fakat, bu kitap kaderi etkilememekle birlikte yalnızca kaderde olan şeylerin yazılmış hali olarak tanımlanır. Kitap üzerindeki kader istisnalar haricinde değişmez.

Levh-i Mahfuz Neyle Yazılmıştır?

Levh-i Mahfuz kitabı, somut bir kitap değildir. Kitap denilince akla kağıt, kalem ve harfler gelse de bu kitap düşünüldüğü gibi somut nitelikle taşımaz. Levh-i Mahfuz’u tanımlamak için dünya üzerindeki hiçbir nesneyi örnek gösteremeyiz. Çünkü Allah tarafından korunan bu kitap soyuttur. İnsan aklı, kitabı tanımlayabilmek için maalesef ki yetersiz kalmaktadır. Hayal gücümüzü ne kadar zorlarsak zorlayalım yine de aklın ötesindeki bu kitap hakkında yeterli bilgiye sahip olamayız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir