İçerik
Yahudilikte ve İslam dininde önemli yeri olan sünnet, erkeklerin cinsel organının ucundaki fazla derinin alınması işlemidir. Genellikle 2 yaş öncesi veya 5 yaş sonrasındaki çocuklara yapılmaktadır. Sünnetin 2-5 yaş arasındaki çocuklara yapılmasının psikolojik sorunlara yol açtığı bilinmektedir.
Sünnet Neden Faydalıdır?
Dini-kültürel bir ritüel olan sünnet, insan sağlığına oldukça faydalıdır. Bu nedenle modern tıpta da kendine yer bulmuştur. Peki, sünnetin faydaları nelerdir?
Daha Kolay Hijyen Sağlar
Erkeklerin cinsel organındaki fazla derinin alınması bu bölgenin hijyeninin sağlanması için önemlidir. Özellikle çocukluk dönemlerinde bu bölgenin iyi bir şekilde yıkanması, çocukları enfeksiyon riskinden korur. Sünnetsiz kişilerde temizlik sağlamak oldukça zor ve uğraştırıcıdır. Çünkü deri altında bazı mikroorganizmalar kolayca birikerek bu bölgeyi enfekte edebilir.
İdrar Yolu Enfeksiyonu Riskini En Aza İndirir
İleri seviyede idrar yolu enfeksiyonu, böbrek hastalıklarına neden olur. Hatta bu durum zaman zaman böbreklerin yeteri kadar çalışmamasına ve bunun sonucunda da böbrek yetersizliğine sebebiyet verebilir. Sünnet işlemi, özellikle küçük yaşlardaki çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu riskini en aza indirir.
Milyonlarca İhtiyaç Sahibi Var!
Milyonlarca ihtiyaç sahibine sen de destek olmak için bağışını yaz ve 'Bağış Yap' butonuna tıkla!
Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyon Riskini Azaltır
Cinsel yolla bulaşan HIV, gonore gibi hastalıklar insanların hayatını kaybetmesine neden olabilir. Bu hastalıkların önlenmesinde sünnetin önemi büyüktür. Çünkü sünnet olan kişiler, sünnet olmayan kişilere oranla daha az risk altındadır.
Kanser Riskini En Aza İndirir
Penis kanseri çok nadir görülen bir hastalık olsa da dikkate alınması gerekir. Sünnet olan erkeklerde penis kanseri riski oldukça düşüktür. Sünnetli erkekler, sünnetsiz erkeklere oranla 22 kat daha az risk altındadır.
İslam Dininde Sünnetin Yeri
Hz. İbrahim zamanında başlayan sünnet uygulaması İslam dininde de uygulanmaya devam etmiştir. Sünnet hakkındaki kıssalar Tevrat’ta yer almıştır. Hz. İbrahim, 99 yaşındayken 13 yaşındaki oğlu Hz. İsmail ile birlikte sünnet olmuştur. Hz. İbrahim’den sonra Yahudiler ve Araplar bu geleneği sürdürmeye devam etmiş, günümüze kadar getirmişlerdir.
Eski dönemlerde sünnet yalnızca erkeklere uygulanan bir işlem değildi. Cahiliye döneminde yaşayan Arap kadınları da sünnet edilirdi. Kadın sünnetlerinin Hz. Hacer’e dayandığı rivayet edilmektedir. Ülkemizde kadınlar sünnet edilmese de bazı ülkelerde hala daha uygulama devam etmektedir.
Sünnet Vacip Midir?
Hz. Muhammed (s.a.v), sünnet olmanın insanın fıtratının bir gereği olduğunu söylemiştir. Bu nedenle İslam alimleri sünnetin vacip olduğunu vurgulamaktadır. Fakat bu uygulama mezheplere göre de değişiklik gösterir. Hanefi mezhebine göre her doğan erkek çocuk, önemli bir mazeret olmadığı takdirde sünnet olmalıdır. Bu şartlara göre sonradan Müslümanlığı kabul eden kişiler ve küçükken sünnet olmamış erkekler ilerleyen yaşlarda olsa bile sünnet olmalıdır.
Geç yaşta sünnet olmanın da bazı hususları vardır. Eğer ki sünnet olacak kişi sağlık açısından sorun yaşayacaksa sünnet olmayabilir. Bunlara ek olarak bilinmelidir ki Hanefi mezhebinin dışında sünnet olmak Müslümanlık için bir ön şart değildir.