İçerik
Yılbaşı kutlamak haram mıdır sorusu her yıl en çok tartışılan konular arasında yer alıyor. Yeni bir yıla girmeye az bir süre kala pek çok Müslüman, internetten bu sorunun cevabını araştırıyor. Peki, yılbaşı kutlamak haram mıdır?
Yeni bir yılın gelişi pek çok ülkede özel yemekler, eğlenceler ve kutlamalarla karşılanmaktadır. Bu konuda akıllara yılbaşı kutlamanın haram olup olmadığı sorusunu getirmektedir. Hz. İsa’nın doğum günü Miladi takvimde 31 Aralık yani yılbaşı gününe denk gelmektedir.
Hristiyan inancına sahip insanlar Hz. İsa’nın doğum tarihi olarak kabul edilen bu güne özel yemekler ve eğlenceler düzenlemektedir. Noel Baba da yine Hristiyanlık inancının bir parçasıdır. Noel gününün devamı sayılan yılbaşı kutlamaları İslam dinine göre kabul görmemektedir.
Eğer bir Müslüman, yalnızca yeni bir yılın heyecanıyla seviniyorsa bu günah sayılmaz. Buradaki önemli nokta Müslüman bir kişinin kutlamayı nasıl yaptığıdır. Hristiyanlar gibi hindi kesmek, Noel Baba figürünü benimsemek, alkollü eğlenceler düzenlemek dinen caiz sayılmaz.
Milyonlarca İhtiyaç Sahibi Var!
Milyonlarca ihtiyaç sahibine sen de destek olmak için bağışını yaz ve 'Bağış Yap' butonuna tıkla!
Yılbaşı Gecesinde Ağaç Süslemek Günah Sayılır Mı?
Yılbaşı kutlamalarının bir geleneği haline gelen çam ağacı süsleme, İslam dini için tartışma yaratan konulardan biridir. Canlı bir ağacın kesilmesi yerine plastik bir ağacın tercih edilmesinde sorun yoktur.
İnsanoğlunun yararına olan şeyleri yapması helal, kendisine zarar verici şeyleri benimsemesi ve uygulaması ise haramdır. Bu nedenle canlı bir ağaç kesmek yerine plastik bir ağaç süslenebilir. Fakat, bunu yaparken Hristiyanların örf ve adetlerine benzetilmemesi gerekmektedir.
Bu konuyla ilgili bazı hadis ve ayetler bulunuyor. “Kim herhangi bir gruba benzeşirse o da onlardandır.” (Ebu Davud, Libas 4)
Maide Suresi 5. ayette ise şöyle buyruluyor:
“Sizden kim onları dost edinirse, o da onlardandır…” (Maide 5/51)
Müslümanlar Yılbaşını Nasıl Geçirmeli?
Yılbaşı gecesi, tüm ülkelerde büyük bir coşku ile kutlanmaktadır. Alkolün su gibi tüketildiği bu gecede bir Müslüman’a yakışan şey Allah’a ibadet etmek ve onun haram kıldığı şeylerden uzaklaşmaktır.
Allah’ın varlığına inanan her Müslüman yılbaşı gecesini ibadet ederek geçirmeli, dünyalık zevklerden kendini arındırmalıdır. Televizyonda yayınlanan eğlence programlarını izlemek yerine namaz kılmalı ve Kur’an okumalıdır. Çünkü bu Allah katında daha faziletlidir.
Yeni bir yılın gelip ömürden bir sene daha eksilttiği bu gecede gaflete düşmemek ve ahiret hayatını düşünmek gerekir. Bir Müslüman yılbaşı gecesinde tövbe etmeli ve geçmiş günahlarını affetmesi için Allah’ü Teâlâ’ya yalvarmalıdır. Gönlünden geçirdiği bir muradı varsa Allah’tan bu muradın gerçekleşmesi için istekte bulunmalıdır.
Noel ve Yılbaşı Arasındaki Farklar Nelerdir?
Noel, yılbaşı ile karşılaştırılsa da ikisi aynı şey değildir. Noel Hristiyanlarca 25 Aralık’ta kutlanır. Kutlamalar Noel’in arifesi sayılan 24 Aralık’ta başlar ve 26 Aralık’a kadar devam eder. Ortodoks ve Katolik olarak ikiye ayrılan Hristiyanlık dininde bu gün farklı zamanlarda kutlanır. Ortodoks kiliseleri Jülyen takvimi baz alarak kutlamaları 6 Ocak’ta gerçekleştirir.
Hristiyanların çoğu ise Noel kutlamalarını yılbaşı ile birleştirerek 31 Aralık günü kutlar. Bu durum yılbaşı ve Noel’in karıştırılmasına neden olur. Fakat Noel bir Hristiyan bayramı iken yılbaşı yalnızca yeni bir yılın gelişini haber veren gündür.
Noel Neden Kutlanır?
Noel, her sene 25 Aralık’ta kutlanan bir Hristiyan Bayramı’dır. Hristiyanlara göre bu günü önemli kılan şey Hz. İsa’nın doğumudur. Fakat 20. yüzyıldan itibaren Noel Hristiyan olmayan ülkeler tarafından da kutlanmaya başlamıştır. Noel günü geleneklerinden olan hediyeleşme, çam ağacı süsleme ve kutlamalar pek çok ülkede gerçekleşmektedir.