İslam dininde insanlara maddi veya manevi zarar verecek şeyler haram kılınmıştır. Haram kılınan şeylerden biri de domuz eti yemektir. Kuran-ı Kerim’de domuz etinin haram olduğunu net bir şekilde ifade eden ayetler bulunur. Peki, domuz eti neden haramdır?

Domuz etinin haram olmasının pek çok nedenleri vardır. Bu nedenlerden bazıları şunlardır:

  • Domuz etinin insan sağlığına zararlı olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Çünkü domuz etinde ciddi oranda yağ bulunur. Bu yağlar kana karışarak damarların tıkanmasına ve birtakım sağlık sorunlarının oluşmasına neden olur.
  • Domuz eti, sutoksin adlı bir madde içerir. Bu madde, lenf bezlerinin iltihaplanmasına ve kanın kirlenmesine sebep olur. Aşırı tüketimi sonucunda skrofuloz hastalığı kaçınılmaz olacaktır.
  • Domuz, her şeyi yiyen bir hayvandır. Bu nedenle etinin yapısı zamanla bozulmakta ve yiyen kişiyi etkilemektedir.
  • Domuz etinde çok fazla kükürt bulunur. Kükürdün fazla miktarda vücuda girmesi kas ve eklemlerde kalıcı hasarlara neden olur.
  • Domuz eti, sporla uğraşan kişilerde tembelliğe ve yorgunluğa neden olur.
  • Domuz eti vücutta parazitlere bağlı hastalıkların, bakteriyel ve viral hastalıkların oluşmasına ortam hazırlar.
  • Domuz etinin bilinen bir faydası yoktur. Bu nedenle İslam da dahil olmak üzere pek çok dinde yasaklanmıştır.

Domuz Etiyle İlgili Ayet ve Hadisler

Allah’a inanan tüm Müslümanlar, Allah’ın emir ve yasaklarına uymalıdır. Bu yasaklardan biri de sağlığa son derece zararlı domuz etinin yenmesidir. Kuran-ı Kerim’de ve bazı hadislerde domuz etiyle ilgili bilgiler bulunur. Bu bilgiler, domuzun neden yasaklandığını net olarak açıklamaktadır. Domuzla ilgili inen ayetler şunlardır:

  1. “Allah sizlere yalnız leşi, kanı, domuz etini, bir de Allah’tan başkası adına kesilenleri haram kıldı.” (Bakara, 2/173; Nahl, 16/115)
  2. Leş, kan, domuz eti, Allah’tan başkasının adı anılarak kesilen… hayvanlar sizin için haram kılınmıştır.” (Mâide, 5/3)
  3. “Ey Muhammed, de ki: Bana vahyolunanlar arasında, yiyen bir kişinin yediği herhangi bir şeyin haram olduğuna dair bir hüküm bulamıyorum. Ancak leş veya akıtılmış kan, yahut domuz eti ki bunlar pistir, yahut doğru yoldan çıkarak, Allah’tan başkasının adı anılarak kesilen hayvanların yenmesi haramdır… ” (En’âm, 6/145)
  4. ‘’…O (Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem-, onlara güzel ve hoş olan şeyleri helâl, pislik olan şeyleri de haram kılar…” (A’râf Sûresi: 157).

Domuzla ilgili peygamber efendimizin şu hadisleri bulunur:

Milyonlarca İhtiyaç Sahibi Var!

Milyonlarca ihtiyaç sahibine sen de destek olmak için bağışını yaz ve 'Bağış Yap' butonuna tıkla!

  1. “Şüphesiz Allah ve Rasûlü şarabın, ölü hayvan etinin, domuzun ve putların alım-satımını haram kılmıştır.” (Buhârî, Büyu’, 112; Tecrîd-i Sarih Tercümesi VI / 537, 538)
  2. “Bu kimsenin yediği haram, içtiği haram, giydiği haram, haramla beslenmiş, duası nasıl kabul olunsun?” (Müslim, Tirmizî, Ahmed b. Hanbel)

Domuz Eti Yemenin İstisnaları Var Mıdır?

İslam dini kolaylıklar dinidir. Domuz, İslam inancına göre haram kabul edilen bir hayvan olsa da zaruri durumlarda eti tüketilebilmektedir. Eğer bir Müslüman açlıktan ölmek üzereyse ve hayatı söz konusuysa domuz etinin küçük bir kısmını yiyebilir. Bu şartın dışında hiçbir sebeple domuz eti yenmemelidir. Allah-ü Teala bu istisna için şöyle buyurmuştur:

“O (Allah), size (İslâmî esaslara uygun olarak boğazlanmamış) hayvan leşi, kanı, domuz etini ve Allah’tan başkası adına (Allah’tan başkasının adı anılarak) kesilen hayvanın etini haram kıldı. Kim, (bunlardan yemeye) mecbur kalırsa, (zaruretten fazlasını yiyerek) haddi aşmamak ve (Allah’ın kendisine mübah kıldığı) zaruret miktarını geçmemek kaydıyla bunlardan yemesinde kendisine bir günah yoktur. Zirâ Allah (kullarını) çok bağışlayıcıdır, (onlara) çok merhametlidir.” (Bakara Sûresi:173).

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir