Peygamber efendimizin hadisleri nesiller boyu aktarılarak günümüze kadar ulaşmıştır. Fakat bu hadislerin pek çoğu ne yazık ki güvenilir değildir. Bu nedenle Müslümanlar doğru hadis kaynaklarını araştırmaktadır. Peki, en güvenilir hadis kaynakları nelerdir?

Altı Kitap anlamına gelen Kütüb-i Sitte, en sağlam hadis kaynakları olarak kabul edilir. Kütüb kelimesinin Türkçe karşılığı ‘’kitaplar’’, sitte kelimesinin dilimizdeki karşılığı ‘’altı’’dır. Bu kitaplar Sıhah-i Sitte veya usul-ü sitte olarak da adlandırılır. İlk beş kitap Buhari ve Müslim’in sahihlerini ve Nesai, Ebu Davud ve Tirmizi’nin sünenlerini anlatır. Son kitap ise İmam Malik’in Muvatta’sını veya Darımi’nin sünenini anlatır. Bu kitapların ortak özelliği ise sahih hadisleri içerisinde barındırmasıdır.

Buhari ve Hadis Kitabı

Buhari, (Muhammed b. İsmail el-Buhari), 810 yılında Buhara’da dünyaya gelmiştir. Küçük yaşlardan itibaren hadislere karşı ilgi duymuş ve araştırmalar yapmıştır. Pek çok hadisi ezberlemeye başlamış ve bununla ilgili dersler almıştır. Eğitim hayatı 40 yıl sürmüştür.

Buhari daha öğrenciyken Kütüb-i Sitte’nin ilk kitabı olan Sahih-i Buhari kitabını yazmıştır. Bu eseri titizlikle yazmış ve ömrünün yarısını bu kitaba adamıştır. Onun bu titizliği, Sahih-i Buhari’nin, Kuran-ı Kerim’den sonra en güvenilir kaynak kabul edilmesini sağlamıştır. Bu kitapta toplam 7275 hadis bulunmaktadır.

Milyonlarca İhtiyaç Sahibi Var!

Milyonlarca ihtiyaç sahibine sen de destek olmak için bağışını yaz ve 'Bağış Yap' butonuna tıkla!

Müslim ve Hadis Kitabı

Müslim b. Haccac el-Kuşeyri, 200’lü yıllarda Nişabur’da dünyaya gelmiştir. Müslim de Buhari gibi küçük yaşta hadislere ilgi duymuş ve ömrünü hadisleri bir araya getirmekle geçirmiştir. Ömrünün sonlarında Buhari ile tanışma fırsatını bulmuştur.

Müslim de İslam için önemli bir yere sahip hadislerin toplanmasında önemli rol oynamıştır. Kütüb-i Sitte’nin ikinci kitabı olan el-Camiu’s Sahih, ona aittir. Kitap içerisinde 300.000 hadisin içerisinden özenle seçilmiş yaklaşık 4000 hadis bulunmaktadır.

Tirmizi ve Hadis Kitabı

Ebu İsa Muhammed b. İsa b. Sevre, 827 yılında Tirmiz’de dünyaya gelmiştir. Tirmizi, pek çok ülkeyi gezmiş ve ilim öğrenmiştir. Buhari, Müslim ve Ebu Davud gibi önemli hadis yazarlarıyla bir arada bulunarak ilmini genişletmiştir. Güçlü hafızaya sahip olan Tirmizi, Kütüb-i Sitte kitaplarının arasında yer alan Sünen-i Tirmizi kitabını yazmıştır. Bu kitap içerisinde fıkıh ilmiyle yoğrulmuş 4000’e yakın hadis bulunmaktadır.

Ebu Davud ve Hadis Kitabı

Ebu Davud, 202 yılında Sicistan’da dünyaya gelmiştir. O da Tirmizi gibi ilim öğrenmek maksadıyla seyahatler gerçekleştirmiştir. Ebu Davud’un pek çok eseri bulunmaktadır. Bunlardan en bilineni ise Kütüb-i Sitte’de yer alan Sünen’idir. Bu kitabı diğerlerinden ayıran özellik ise Sünen türünde yazılmış ilk eser olmasıdır. 500.000 hadis içerisinden yaklaşık 4800’ü bu Sünen içerisinde yer almaktadır.

Nesai ve Hadis Kitabı

Nesai, 829 yılında Nesa’da doğmuştur. İlk eğitimini doğduğu şehirde yapmış ve daha sonra ilim öğrenmek için Belh, Irak, Fiam ve Mısır’a gitmiştir. Yaşadığı dönemin meşhur hadis alimi sayılmıştır. Fakat onu daha fazla ön plana çıkaran şey Kitabü’s Süneni’l-Kebir adlı eseridir. Bu eser içerisinden sahih hadisleri derlemiş ve özetleyerek el-Mücteba adlı Kütüb-i Sitte’de yer alan kitabını oluşturmuştur. Nesai, tüm eserlerini titizlikle incelemiş ve sahih hadisleri almaya özen göstermiştir. Bu kitabı özel yapan özelliği ise hadislerin kısaltma olmadan özüyle kitaba yerleştirilmiş olmasıdır.

İbn Mace ve Hadis Kitabı

İbn Mace, 209 yılında Kazvin’de dünyaya gelmiştir. Diğer alimler gibi ilim öğrenmek için yaşadığı şehirden ayrılıp ilim yolculukları yapmıştır. İbn Mace, tefsir, hadis ve tarih alanlarında pek çok eserler yazmıştır. Onun en önemli eseri ise Kütüb-i Sitte’de yer alan Sünen’idir. Bu Sünen’de yaklaşık 4000 hadis bulunmaktadır. Kitap sade ve öz anlatımıyla çok değerlidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir