İslam dininin kılavuzu olan Kur’an-ı Kerim, Kadir gecesinden itibaren inmeye başlamıştır. Bu önemli geceden sonra, yıllar içerisinde tamamlanmıştır. Kur’an-ı Kerim’in kitap haline gelmesi ise daha uzun sürmüştür.

Hz. Muhammed, ilk vahiyler geldikten sonra Kur’an’ı Kerim’i, ezberi iyi olan bazı Müslümanlara ezberletmiştir. Bu hafızlar sık sık ayetleri okuyarak hafızalarını tazeliyordu. Birçok Müslümanın bu ayetleri ezberlemesi, Kur’an’ın unutulmasının önüne geçiyordu. Peygamber efendimizin vefatından sonra Kur’an’ı ezberleyen hafızların şehit olmasıyla kitap haline getirilme süreci hızlanmıştır.

Kur’an-ı Kerim Ne Zaman Kitap Haline Geldi?

Peygamber efendimiz 40 yaşına geldiğinde farklı rüyalar görmeye başlamış ve nereden geldiğini anlayamadığı bazı sesler duymuştur. Bu süreç yaklaşık beş sene sürmüştür. Peygamber efendimiz, Hira mağarasına giderek bu rüyaları anlamlandırmaya çalışmıştır. Yine bir gün Hira mağarasında ibadet ederken Cebrail gelmiş ve ona “Oku” anlamına gelen ilk ayeti müjdelemiştir.

Kur’an’ın toplanması işlemi ise Peygamber efendimizin önderliğinde üç kere gerçekleşmiştir. O dönemde birçok hafıza ayetler ezberletilmiştir. Kitap haline getirilmesi işe Yemame Savaşı’ndan sonra olmuştur.

Milyonlarca İhtiyaç Sahibi Var!

Milyonlarca ihtiyaç sahibine sen de destek olmak için bağışını yaz ve 'Bağış Yap' butonuna tıkla!

Kur’an-ı Kerim Hangi Halife Döneminde Kitap Haline Getirilmiştir?

Peygamber efendimiz ve sahabesi, sık sık Kur’an okuyarak ayetleri tekrarlamaktaydı. Kur’an’ın son halini ezberleyen hafızların savaşlarda şehit olmasıyla Hz. Ömer, Hz. Ebubekir’in yanına giderek Kur’an’ın toplanmasını ve kitap haline getirilmesini söylemiştir.

Kur’an’ın inmeye ilk başladığı zamanlarda yazılan yazılar ve hafızların ezberledikleri ayetler bir araya getirilerek eksiksiz toplanmıştır. Hz. Ebubekir, bu ayetleri teslim almış ve kitap haline getirmiştir. İlk derleme Kur’an’a Mushaf adı verilmiş ve bu kitap önce Hz. Ebubekir’e, ardından Hz. Ömer’e, sonrasında Hz. Ömer’in kızına ve ardından Hz. Muhammed’in eşi Hafsa’ya kalmıştır.

Kur’an’ı Kerim’in Ayetleri Nasıl Yazıldı?

Kur’an ayetlerinin uzunluğu arttıkça ezberlenmesi zor oluyordu. Bu nedenle Hz. Muhammed vahiy katipleri atamıştır. Vahiy katipleri, yazı yazılabilecek her türlü malzemeyi kullanarak ayetleri, yazıya geçirmiştir. Bu malzemeler ise kaburga ve kürek kemikleri, yapraklar, taşlar, hurma dalları, seramik parçaları, tahtalar, parşömen, papirüs ve deri parçalarıdır. Tüm bu malzemelerle Kur’an ayetlerinin belirli bir kısmı yazılmıştır.

Kur’an’ın Çoğaltılması Hangi Halife Döneminde Gerçekleşti?

Hz. Muhammed’in ölümünden sonra İslam dininin yayılması için halifelik sistemi uygulanmıştır. Peygamber efendimizin son yıllarında büyük bir hızla yayılan İslam dini, Hz. Ebubekir’in halifelik döneminde, savaşlar, İslamiyet’i yayma çalışmalarıyla giderek daha hızlı bir şekilde yayılmıştır. Böylece İslam, çok daha büyük topraklara hükmederek, sınırları genişletmiştir.

Hz. Ebubekir’den sonra Hz. Ömer, halifeliğin başına geçmiştir. Bu dönemde Kur’an-ı Kerim, çoğaltılmış ve baskısı dağıtılmıştır. Kur’an’ın çoğaltılmasıyla İslam dininin yayılması daha hızlı olmuştur. Böylece İslam’ın fethettiği yerler, Müslümanların kılavuzu olan Kur’an-ı Kerim’den İslamiyet’i öğrenmişlerdir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir