Kurban, vacip olan bir ibadettir. Asli ihtiyacı haricinde nisap miktarı birikimi (80,18 gr altın veya bu değerde mal varlığı) olan kişilerin kurban kesmesi gerekir. Bu ibadet, sünnete uygun şekilde yapılmalı ve mekruhlardan ise kaçınılmalıdır. Peki, kurban kesilirken mekruh olan şeyler nelerdir?

Mekruh, yapılması günah olmamasına karşın, yapılmaması tavsiye edilen veya yapılmaması daha iyi kabul edilen davranış ve hareketlerdir. Mezheplere göre mekruh kavramına farklı bakış açıları vardır.

Örneğin; Şafi mezhebinde mekruh tek çeşit olarak kabul edilir ve mekruh davranışları yapanların cezalandırılması söz konusu değildir. Hanefi mezhebinde ise mekruh iki çeşittir ve davranışa göre cezalandırma gündeme gelebilir.

Kurban Kesilirken Mekruh Olan Şeyler

Kurban kesilirken, sünnete uygun şekilde hareket etmek ve mekruhlardan kaçınmak gerekir. Kurban kesilirken mekruh olan şeyler şu şekilde sıralanabilir:

Milyonlarca İhtiyaç Sahibi Var!

Milyonlarca ihtiyaç sahibine sen de destek olmak için bağışını yaz ve 'Bağış Yap' butonuna tıkla!

  • Kesilecek olan hayvana bilerek eziyet etmek
  • Kesilecek olan hayvanı yerde sürüklemek
  • Hayvan yere yatırıldıktan sonra bıçakları göreceği şekilde bilemek
  • Birini, diğerinin göreceği yerde kesmek
  • Çırpınmasının bitmesi beklenmeden ensesini kesmek veya kesmeye çalışmak
  • Canı tam olarak çıkmadan omuriliğini keserek başını tamamen koparmak veya derisini yüzmeye başlamak
  • Kör, keskin olmayan bıçakla kesmeye çalışmak, kesim sırasında hayvana eziyet vermek
  • Gebe olduğu bilinen hayvanı kesmek
  • Çalınmış olan bıçakla kurban kesmek

Kurban kesimi sırasında bu tür davranışlardan kaçınmak, kurban kesimini hayvana eziyet etmeden tamamlamak gerekir.

Kurban Kesimi Öncesi ve Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kurban, vacip olan bir ibadettir ve sünnete uygun şekilde yapılması gerekir. Bu kapsamda öncelikle doğru hayvanın kurban olarak seçilmesi gerekir. Hasta, bir uzvu olmayan, sakat, gözleri görmeyen veya benzeri eksiklikleri olan hayvanlar kurban olarak seçilmemelidir.

Kurbanlık olarak alınan hayvana, kesime kadar özenli şekilde bakılması, yeminin, samanının ve suyunun verilmesi gerekir. Zaten kesilecek diye, hayvanı aç ve susuz bırakmak doğru değildir. Kesim için keskin bıçaklar kullanılmalı, hayvanın yere yatırılması için profesyonellerden yardım alınmalıdır.

Kurban kesimi sonrasında ise çevreyi kirletmeyecek şekilde gerekli temizlik yapılmalıdır. Kan, kemik, deri veya diğer kurban parçaları açıkta bırakılmamalıdır. Böylece yapılan bu ibadet, sünnete uygun şekilde eda edilmiş olur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir