Kurbanlık hayvanların veya farklı amaçlarla kesilen hayvanların yenilmeyen bazı bölümleri vardır. Bu tür yerlerin yenilmesi hem caiz değildir hem de sağlık açısından risklidir. Kurbanlık hayvanların yenmeyen bölümleri ile ilgili detayları, yazımızın devamında bulabilirsiniz.

İslam dini tarafından hayvanların bazı bölümlerinin yenmesi yasaklanmıştır. Bu durumun temelinde, yenilmemesi istenen bölümlerin ve organların sağlık açısından risk oluşturması ve benzeri durumlar vardır.

Kurbanlık Hayvanların Yenilmeyecek Yerleri

Kurbanlık hayvanların yenilmeyecek yerleri, Hz. Peygamberin hadislerinde net şekilde ifade edilmiştir. Ancak bu ifadelerin yer aldığı hadislerden bazılarının zayıf rivayetlere dayanması nedeniyle mezhepler arasında farklılıklar vardır. Hadislere göre kurbanlık hayvanların yenilmeyecek yerleri şu şekildedir:

  • Kanları
  • Yumurtaları (Husyeler)
  • Anüsleri (Dübürler)
  • Öd keseleri
  • Cinsel organları
  • Mesaneleri

Hz. Peygamber, bir hadisinde burada belirtilen organ veya bölümlerin yenilmesini uygun görmediğini belirtmiştir. Alimlerin büyük kısmı ise bu hadiste görüş birliğindedir.

Milyonlarca İhtiyaç Sahibi Var!

Milyonlarca ihtiyaç sahibine sen de destek olmak için bağışını yaz ve 'Bağış Yap' butonuna tıkla!

Hanefi mezhebinde hayvanların husyelerinin yenilmesi caiz kabul edilmemektedir. Buna karşın Şafi ve Maliki mezheplerinde husyelerin yenilmesi caiz olarak kabul edilmiştir.

Hayvanların Yenilmeyecek Yerleri Ne Yapılır?

Kesilen hayvanların yenilmeyecek kısımlarının ortada bırakılmaması gerekir. Bu tür yerler, dikkatli bir şekilde poşetlenerek çöpe atılmalıdır. Poşetleme, etrafa koku yaymayacak şekilde yapılmalıdır. Ancak imkan varsa poşetle çöpe atmak yerine toprağa da gömülebilir. Böylece hem koku ve bakteri yaymaz hem de bu organlar zamanla yok olarak toprağa karışır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir