Rebiülevvel ayından sonra gelen Rebiülahir ayı, 27 Ekim tarihinden itibaren başlar. Bahar anlamına gelen Rebiül ve son anlamına gelen ahir kelimesinin birleşmesiyle oluşan Rebiülahir, bahar ayının sona ermesidir. Bu ay diğer üç aylar gibi içerisinde dini gün barındırmaz. Rebiülahir ayı, hasat toplama döneminin sonu, dinlenme sezonunun başlangıcıdır. Müslümanlar için bu ayın önemi ise senenin gözden geçirilmesi, yılın kontrol edilmesidir.

Rebiülahir Ayının Faziletleri Nelerdir?

Rebiülahir ayının özel bir anlamı yoktur. Bu ayda çok güzel bir olay meydana gelmemiş olsa bile İslam’da oldukça önemli bir aydır. Allah’a inanan ve ibadet eden tüm Müslümanlar bu ayda yine zikri dillerinden düşürmemeli, ibadetlerine önem vermeli, oruç tutmalı ve dua etmelidir. Gafletin fazla olduğu bu dönemde Allah’ı anmak, geçmiş günahlarını gözden geçirip af dilemek, küslerle barışmak gerekir.

Rebiülahir Ayı Ne Zamandır?

Diyanet İşleri Başkanlığı açıklanan Rebiülahir ayının tarihi, 27 Ekim 2022 Perşembe günüdür. Bu ay hicri takvime göre 1 Rebiülahir 1444’tür.

Rebiülahir Ayında Hangi İbadetler Yapılmalıdır?

Rebiülahir ayı, bir Müslüman’ın tüm senesini gözden geçirmesi, Allah’ı bolca anması, farz olan ibadetleri gerçekleştirmesi için çok önemli bir aydır. Bu ayda tüm Müslümanlara farz olan namaz kılınmalı, yapılabiliyor ise nafile namazlarda ihmal edilmemelidir. Rebiülahir ayının 15. gününde kılınacak özel bir namaz da vardır. Bu gün miladi takvime göre 10 Kasım Perşembe gününe denk gelmektedir. Kuşluk namazından hemen sonra yedi selamla 14 rekat namaz kılınır. Her rekatta önce Fatiha, ardından da 7 kez Alak Suresi okunmalıdır. Namazın bitiminde altmış kere şu dua okunmalıdır:

Milyonlarca İhtiyaç Sahibi Var!

Milyonlarca ihtiyaç sahibine sen de destek olmak için bağışını yaz ve 'Bağış Yap' butonuna tıkla!

“Ey yüce mülk sahibi! Sen bütün maddi – manevi alemleri sahiplendin. Manevi alemler senin yüce alemin içerisinde gizlenmiştir. Ey yüce padişah!” diye Allah’a dua edilir.

Muhammed ibni Hatirüddin, bu namaz ile ilgili şunları söylemiştir:

“Her kim bu namazı ömründe bir kere bile kılsa onun için özel bir manevi hal hasıl olur ve kendisine yetmiş bin yıllık ibadet sevabı yazılır.”

Rebiülahir Ayında Okunması Gereken Dua

Bir Müslüman bu önemli ayda bolca dualar etmeli, Allah’tan bağışlanma dilenmelidir. Sabah akşam okunacak dua ise şöyledir:

“Allah’ın mizanının dolusunca, ilminin sonsuzluğunca, rızasına ulaşıncaya kadar arşın ağırlığınca Allah-ü Teâlâ’yı tesbih ederim.”

Bu duanın fazileti ise şöyledir: Allah, bu duayı okuyan kişiye hayırlı bir ömür ihsan eder, düşmanlarına karşı her zaman galip gelir ve Müslüman’ı kötü ölümlerden korur.

Peygamber Efendimizin Rebiülahir Ayında Hangi İbadetleri Yapardı?

Peygamber efendimiz (sav), her Pazartesi ve Perşembe günü oruç tutardı. Rebiülahir ayında da bu oruçlarını hiç bırakmamış, Müslümanlara bu ayda oruç tutmalarını öğütlemiştir. Bu nedenle her Müslüman bu ay içerisinde yer alan Pazartesi ve Perşembe günü mutlaka oruçlarını tutmalı, farz olan namaz ibadetlerini gerçekleştirmelidir. İslam dininde cemaatle namaz kılmak çok önemlidir. Allah’a inanan her Müslüman, namazlarını cemaat ile birlikte eda etmelidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir