Farsçada “kulluk, ibadet” anlamına gelen namaz, sözlükte “dua etmek, bağışlanma dilemek” manasına gelir. Müslümanların ibadeti olan namaz, tekbir getirilerek başlanıp selamla son bulur. Namaz kılan bir Müslüman, Allah-ü Teala’ya karşı görevini yapmış olur. Namaz sonunda dualar edilerek yüce Allah’ın merhametine ve bağışlanmasına sığınılır.

Namaz ibadeti günde beş vakit gerçekleştirilir. Sabah kılınan namaz sabah namazı, öğle vaktinde kılınan namaz öğle namazı, ikindi vaktinde ikindi namazı, akşam saatlerinde akşam namazı ve gece kılınan namaz yatsı namazıdır. İslam’ın beş şartından biri olan namaz, tüm Müslümanlara farz kılınmıştır.

Farz namazlarının dışında kılınan bazı namazlar da vardır. Bunlar cenaze namazı, cuma namazı, Teheccüt namazı, bayram namazı ve nafile namazlardır. Müslüman bir birey bir dileğinin kabul olması halinde şükür namazı da kılabilmektedir. Bu namazlar farz değildir.

İslam’da Namazın Önemi

İnanç duygusu, insanın yaratılış özellikleri arasında yer alan güçlü bir duygudur. Bu duygu çoğu zaman dinlere yönelmektedir. Dünya üzerindeki çoğu insan bir tanrının varlığına inanmakta ve inandığı dinin gerekliliklerini yerine getirmektedir. Müslümanlar için bu din İslam’dır. Allah’a inanan Müslümanlar, ona kulluk etmek için namaz kılmaktadır. Namaz kılmak İslam’ın beş şartından biridir. Bu nedenle her Müslüman namaz kılmaktan sorumludur.

Milyonlarca İhtiyaç Sahibi Var!

Milyonlarca ihtiyaç sahibine sen de destek olmak için bağışını yaz ve 'Bağış Yap' butonuna tıkla!

Namaz ibadeti, sadece bedenen yapılan bir ibadet değildir. Namaz ibadeti esnasında pek çok dua okunur. Bu dualar, Müslümanların Allah’tan af dilemesinin, bağışlanma istemesinin hem bedenen hem de sözlerle ifadesidir. Namaz kılan insan nefsini de terbiye etmektedir. Bu nedenle namaz İslam için önemli ibadetlerden biridir.

Namazın Tarihi

Namazın tarihi İslam peygamberi Hz. Muhammed’den çok önceye dayanır. Fakat eski dönemlerde namaz şu anki halinden daha farklı şekilde kılınıyordu. Beş vakit namaz Hz. Muhammed’in Miraç olayıyla farz kılınmıştır. Namaz çağrısı olan ezan da peygamberin Medine dönemindeki okunmaya başlanmıştır.

Hz. Muhammed ilk namazını Müddessir suresinin ilk ayetlerini okuyarak kılmıştır. O dönemde peygamberimiz 43 yaşındaydı. Cebrail aleyhisselam, peygamberimize nasıl abdest alacağını, namazı nasıl kılacağını öğretmiş ve beraber namaz kılmışlardır. Bu namazın öğle namazı olduğuna dair rivayetler bulunsa da ikindi namazı olduğunu söyleyen kişiler de bulunmaktadır.

İlk Müslümanlar ve Namaz

Peygamber efendimiz, namaz ibadeti farz olduğu zamanlarda gizli veya açık davetlerle Müslümanları namaza çağırıyordu. O dönemde müşrikler Hz. Muhammed’e baskı ve hakaretler ediyorlardı. Peygamber efendimiz bu baskılara aldırmadan namaz kılıyor ve Müslümanlara imamlık yapıyordu. Peygamber efendimiz zaman zaman Hacerü’l Esved ve Rükni Yemani arasında namaz kılmıştır.

Müşriklerin baskı ve hakaretlerine maruz kalmak istemeyen Müslümanlar, evlerinde, dağların eteklerinde, ağıl veya harmanların temiz kısımlarında namazlarını eda ediyorlardı. Hz. Ebubekir’in Mekke’de evinin önüne mescid yaptırdığı da bilinmektedir. Hz. Ömer’in Müslüman olması ile inanan müminler Mescid-i Haram’da açıkça namaz kılmaya başlamışlardır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir