Veladet-i Nebi, alemlerin sultanı peygamber efendimizin doğum zamanı anlamına gelir. Hz. Muhammed, hicretten 53 sene önce 571 yılında Rebî’ul – evvel ayının 12. Pazartesi gecesi Mekke’de doğmuştur. Peygamberimizin doğum gününe Mevlid gecesi de denmektedir. Mevlid gecesi, İslam dininde Kadir gecesinden sonra en mübarek gecedir. Bu mübarek gecede peygamberimizin doğmasına sevinen Müslümanlar affolunur.

Tüm peygamberlerin ümmetleri, kendilerine gönderilen peygamberin doğum zamanını mübarek olarak görmüş ve bayram olarak kutlamıştır. Müslümanların peygamberi olan Hz. Muhammed’in doğum günü de Mevlid gecesi ile kutlanmakta ve bu önemli gecede peygamberimiz için mevlid kasideleri okunmaktadır.

Veladet-i Nebi’nin Önemi Nedir?

İslam dininde önemli olan günlerden biri de peygamber efendimizin doğduğu gün olan veladet-i Nebi’dir. Veladet-i Nebi’nin önemini bazı İslam alimlerinin ve halifelerin sözleriyle anlamak mümkündür. Bu özel gün ile ilgili İslam alimi İmam-ı Celalüddin Abdurrahman bin Abdülmelik Kettani, şu sözleri söylemiştir:

” Mevlid günü ve gecesi mübecceldir yani şerefi, kıymeti çoktur. Kendisine tabi olanlar için kurtuluş vesilesi olan Resulullah efendimizin doğumu için sevinmek, bütün senenin bereketli olmasına sebeb olur. Mevlid gününün fazileti Cum’a günü gibidir. Cum’a günü, cehennem azabının durdurulduğu hadis-i şerif ile bildirilmiştir. Bunun gibi, mevlid gününde de azab yapilmaz. Mevlid geceleri sevindiğini göstermeli, çok sadaka vermeli, davet olunan ziyaretlere gitmelidir.”

Milyonlarca İhtiyaç Sahibi Var!

Milyonlarca ihtiyaç sahibine sen de destek olmak için bağışını yaz ve 'Bağış Yap' butonuna tıkla!

Peygamber efendimizin doğum günü olan bu kutsal gece için Hz. Muhammed’in en yakın dostu ve İslam halifesi Hz. Ebu Bekir, şu sözleri söylemiştir:

“Resulullah efendimizin doğumuna dair yazılanların okunması için bir dirhem harcayan, cennette bana arkadaş olur.”

Hz. Ömer Veladet-i Nebi için şöyle buyurdu:

“Resulullah efendimizin doğum zamanına kıymet veren, İslam’a kıymet vermiştir.”

İslam’ın bir diğer halifesi olan Hz. Osman ise şu sözleri buyurmuştur:

“Peygamber efendimizin mevlid-i şerifi için bir dirhem harcayan, sanki Bedr ve Huneyn gazalarına iştirak etmiş gibi sevab kazanır.”

Peygamberimizin damadı ve son halife Hz Ali, şöyle buyurdu:

“Resulullah efendimizin doğum zamanına kıymet verip, mevlid-i şerif okunmasına sebeb olan, dünyadan imanla gider.”

Veladet-i Nebi Gecesinde Yapılması Gereken İbadetler Nelerdir?

Peygamber efendimiz, doğduğu güne kendisi de önem verirdi. Allah-ü Teala’nın kendisini yaratmasından dolayı şükür eder ve bu önemli günde oruç tutardı. Hem kendisinin doğumu hem de Kur’an-ı Kerim’in o gün inmesiyle peygamber efendimiz ümmetine oruç tutmayı, fakirleri ve ihtiyaç sahiplerini doyurmayı, ziyafet vermeyi öğütlemiştir.

Veladet-i Nebi gecesinde peygamber efendimizi anmak, ona salât-ü selam okumak, hayatını ve ahlakını dinlemek Müslümanlara sevap kazandırmaktadır. Bu kutsal gece ile ilgili peygamber efendimizin hadis-i şerifi bulunmaktadır.

“Her kim günde yüz defa salevat-ı şerife okursa kıyamet gününde güneşin sıcaklığından kurtulup, arşın gölgesi altında benimle beraber olur. Ve her kim benim için bir salevat-ı şerife getirirse, rahmet melekleri onun günahlarının affolması için dua ve istiğfar ederler.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir