İçerik
Takva, dini bir kelime olup dilimize Arapçadan geçmiştir. Vikaye kelimesinden türeyerek günümüzdek halini almıştır. Bu kelime, taşıdığı derin manası sayesinde İslami metinlerde sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Allah’a inanan Müslümanlar takva kelimesinin anlamını araştırmaktadır. Peki, takva nedir?
Takva kelimesinin sözlükte iki anlamı bulunur. Bu anlamlardan ilki Allah-ü Teala’dan korkmaktır. İkinci anlam ise kişinin inandığı dinin emir ve yasaklarına uyması ve günahlardan kaçınmasıdır. Takva sözcüğü kutsal kitabımız Kuran-ı Kerim’de 285 kez geçmektedir. Allah, peygamberler aracılığıyla insanlara Allah’ın emir ve yasaklarına uymalarını ve takva sahibi olmalarını emretmiştir. Takva kelimesi aynı zamanda hadislerde de sıklıkla geçmektedir.
Takva Sahibi Kişi Kimdir?
Takva, Allah’ın isteklerini yerine getirmek, emirlerine ve yasaklarına harfiyen uymak anlamlarına gelir. Takva sahibi kimse de Allah’ın kendisinden istediklerini yapan, ibadetlerini aksatmayan ve O’na teslim olan kişilerdir. Peygamber efendimiz Hz. Muhammed, takva sahipleri için şu sözleri söylemiştir:
“İnsanlardan bana en yakın olanlar, kim ve nerede olursa olsun Allah’a karşı takva sâhibi olan haramlardan kaçıp helal olanları tavsiye eden kimselerdir.”
Milyonlarca İhtiyaç Sahibi Var!
Milyonlarca ihtiyaç sahibine sen de destek olmak için bağışını yaz ve 'Bağış Yap' butonuna tıkla!
Takva Sahibi Kişiler Hangi Özelliklere Sahip Olmalıdır?
Takva sahibi bir kimsede olması gereken en önemli özellik, Allah’a hiçbir karşılık beklemeden iman etmelidir. Ayrıca Allahtan başka bir yaratıcıya inanmamalı ve şirk koşmamalıdır. Takva sahibi bir birey, kendini günahlardan ve haram davranışlardan sakınmalıdır. Düşünerek hareket etmeli ve yaptığı davranışların günah olup olmadığını ayrıntısıyla irdelemelidir. Böylece istemeyerek de olsa yapabileceği günahlardan uzak duracaktır.
Tüm bu özelliklere ek olarak takva sahibi birey günün belirli bir kısmını ibadet ederek geçirmeli ve kendisini yaratan Allah’ı sık sık hatırlamalıdır. Aksi halde gündelik hayatın koşuşturmacası, kişileri Allah’tan uzaklaştırabilir.
Takva Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Takva kelimesinin sözlükteki anlamları korkmak, korumak ve itaat etmektir. Takva sahibi kişilere müttaki denmektedir. Burada bahsedilen korku, korkunç bir olay neticesinde korkuya kapılmak veya irkilmek anlamında değildir. Takva sahibi her kimse, Allah’ın rızasını kazanamamak, O’nun hoşnutluğunu kaybetme korkusuna sahip olmaktır.
Allah-ü Teala, Kuran-ı Kerim’de takva sahipleriyle beraber olduğunu, onları koruduğunu, sevdiğini ve dost olduğunu belirtmiştir. Peygamber efendimiz de takva sahiplerinin imtihan edildiğini söylemiştir. Bu kişiler, dünyanın gelip geçişi olduğunun ve Allah’a yönelmenin onlara mutluluk ve huzur getireceğinin farkındadır. Müttakiler, nefisleriyle hareket etmeyen kişilerdir. Bu nedenle kalplerini kötülük ve günahlardan arındırarak hayırlı ameller işlemektedir.
Takva ile İlgili Hadis ve Ayetler Nelerdir?
Kuran-ı Kerim’de ve hadis kaynaklarında takva ile ilgili ayet ve hadisler bulunmaktadır. Bu hadisler Allah’a iman eden kişilere yol gösterici bir rehber niteliğindedir. İşte o hadis ve ayetler:
- ‘’Allah takva sahibi olanlarla beraberdir.’’ (Bakara Suresi 2/194)
- ‘’Eğer mümin iseniz Allah’a karşı takva sahibi olunuz.’’ (Maide Suresi 5/11)
- ‘’Allah takva ehlinin dostudur.’’ (Casiye 45/19)
- “İnsanlardan bana en yakın olanlar, kim ve nerede olursa olsun Allâh’a karşı takvâ sâhibi olan müttakîlerdir.” (Hadis-i Şerif)
Takvanın Mertebeleri Nelerdir?
Takva üç mertebeye ayrılmaktadır. Bunlar:
Şirkten takva: Takva sahibi kişilerin şirkten korunması ve yalnızca Allah’a iman etmesidir. Bu şekilde kişi kendini cehennem azabından korumuş ve Allah’ın rızasını kazanmış olacaktır.
Masiyetten takva: masiyetten takvaya uyan kişiler, kendilerini büyük ve küçük tüm günahlardan sakındıran kimselerdir. İnsanoğlu zaman zaman küçük günahlar işleyebilirler. Bu noktada takva sahibi her kişi, bu günahları işlemekte ısrarcı olmamalı ve kendilerini günahlardan sakınmalıdır.
Masivadan takva: takva sahibi bireylerin yapması gerekenlerden biri ve en önemlisi, kendisini Allah’ı düşünmekten alıkoyacak her türlü davranıştan uzak tutmasıdır.