Tefsir, te’vil, terceme ve meal kelimeleri birbirlerine yakın anlamda olsa da aslında birbirlerinden farklıdır. Bu nedenle bu kelimelerin anlamı sıklıkla karıştırılarak akıllarda soru işaretleri bırakmaktadır. Bizler tefsir, te’vil, terceme ve meal kelimelerinin anlamını sizler için araştırdık. Gelin hep beraber bu kelimelerin anlamlarını öğrenelim.

Tefsir Nedir?

Tefsir kelimesi, ‘’Fesera’’ ve ‘’Sefera’’ kelimelerinden türeyerek günümüze kadar gelmiştir. Sözlükteki anlamı ise beyan etmek, aydınlatmaktır. Alimler arasındaki tefsir anlamı ise Kuran-ı Kerim’deki ayetlerin açıklanması, aydınlatılması ve keşfedilmesidir. Pek çok din alimi kutsal kitabımız olan Kuran-ı Kerim’in ayetlerini tefsir ederek akıllardaki soru işaretlerini ortadan kaldırmaktadır. Böylece Kuran-ı Kerim daha net anlaşılmakta ve Müslümanlara vermek istenen mesaj açıkça gösterilmektedir.

Te’vil Nedir?

Te’vil kelimesi ‘’Evl’’ kökünden türemiştir. Bu sözcüğün anlamı ise geri dönmedir. Türkçede mastar olarak kullanılır. Te’vil kelimesinin bir diğer anlamı ise tefsir kelimesi gibi açıklamak ve beyan etmektir. Fakat te’vili tefsirden ayıran en önemli özelliği ayetlere en uygun anlamı vermektir. Kısaca açıklamak gerekirse, eğer bir Kuran-ı Kerim ayetinde iki veya daha fazla anlam bulunuyorsa, ayetin başına ve sonuna göre cümleye en uygun olan anlamı tercih edilir. Te’vil bu anlamlardan birini vererek, Kuran-ı Kerim’i anlamaya yardımcı olmaktadır.

Terceme Nedir?

Terceme kelimesi, dilimize ‘’Raceme’’ kelimesinden gelmiştir. Bu kelimenin pek çok manası vardır. Türkçede tercüme olarak kullanılan terceme kelimesi, bir dilden başka dile çevirmek anlamlarında kullanılır. Bir dilden başka bir dile tercüme yapılırken, o dile karşılık gelen tabirler ve kelimeler kullanılır. Bu kelimeler birebir aynı anlama gelmese de çok yakın anlamlar taşır. Tercümenin en önemli kuralı ise kelimenin anlamını en iyi şekilde vermektir. Kuran-ı Kerim tercüme yapılırken ayetlerin anlamlarından dışarı çıkılmamasına veya alakasız çeviri yapılmamasına özen gösterilmelidir. Aksi takdirde verilmek istenen mesaj yanlış olacaktır.

Milyonlarca İhtiyaç Sahibi Var!

Milyonlarca ihtiyaç sahibine sen de destek olmak için bağışını yaz ve 'Bağış Yap' butonuna tıkla!

Meal Nedir?

Meal kelimesi de ‘’Evl’’ kelimesinin mimli mastar halinden türemiştir. Anlamı ise gaye, maksat, bir şeyin varacağı yerdir. Sözlükteki anlamı ise bir şeyin tam anlamıyla olmasa da ifade edilmesidir. Kuran-ı Kerim’in mealleri kelimenin tam anlamıyla tam bir çeviri değildir. Örnek vermek gerekirse Kuran-ı Kerim’in Türkçe meali, dilimize karşılık gelen kelimelerin çevrilmesidir. Fakat anlatılmak istenilen mesajı tam anlamıyla ve detaylarıyla açıklamaz. Bu nedenle tefsire ihtiyaç duyulmaktadır.

Kuran-ı Kerim’in meal olarak çevrilmesi İslam dininin anlatılması için önemlidir. İslam’ı tanımak ve Kuran’ın ne anlatmak istediği mealler yardımıyla karşı dile aktarılır. Böylece Müslüman olmak ve Allah’ın kıymetli kelamını öğrenmek isteyen kişiler mealler yardımıyla bu amacına kolaylıkla ulaşabilir.

Tefsir ve Terceme Arasındaki Farklar Nelerdir?

Terceme farklı dillerdeki birebir çeviri olarak nitelendirilebilir. Tefsir ise kelimelerle anlatılmak istenen mesajı daha derinlemesine inceler. Bir dilin tercemesini anlayabilmek için kesinlikle tefsir olmazsa olmazdır.

Terceme ve tefsir arasındaki en önemli fark ise tercemede yorum yapılamazken tefsirde yorum yapılabilmesidir. Pek çok tefsirci Kuran-ı Kerim’i yorumlayarak asıl mesajı ortaya çıkarır. Fakat tercemede böyle bir durum söz konusu değildir. Bu nedenle tefsire göre noksandır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir