Ramazan ayı denilince akla tüm ailenin bir arada olduğu iftar sofraları, gece yenen sahur yemekleri, cemaatle birlikte kılınan teravih namazları gelir. Nasıl ki iftar sofraları aileleri bir araya getiriyorsa teravih namazları da Allah’a inanan tüm Müslümanları bir araya getirir. Ramazan ayının gelmesiyle teravih namazı nasıl kılınır sorusu araştırılmaktadır. Bizler teravih namazının kılınışını, teravih hakkında bilinmesi gerekenleri derledik. Gelin hep beraber teravih namazı nasıl kılınır öğrenelim.
Teravih namazı toplam 20 rekatta kılınan nafile bir namazdır. Bu namazı cemaatle kılan Müslümanlar imama uyarak her iki rekatta veya dört rekatta bir selam vermektedir. Evde kılınan teravih namazlarında hangi rekatta selam vereceği kişinin kendi kararına bırakılmıştır.
Eğer teravih namazında iki rekatta bir selam veriliyor ise sabah namazının sünneti gibi kılınmalıdır. Dört rekatta kılınıyor ise ikindi namazının sünneti gibi kılınmalıdır. Bu namaza başlarken önce Euzü Besmele çekilir. Ardından “Niyet ettim Allah’ım senin rızan için teravih namazı kılmaya” şeklinde niyet edilir. Sonra tekbir getirilerek eller bağlanır.
Namazın ilk rekatında Sübhaneke duası okunur. Ardından yeniden besmele çekilerek Fatiha Suresi okunur. Fatiha Suresinden sonra zammı sure veya Kur’an-ı Kerim’den bir ayet okunur. Sonra birbiri ardınca rüku ve secdeye gidilir.
Milyonlarca İhtiyaç Sahibi Var!
Milyonlarca ihtiyaç sahibine sen de destek olmak için bağışını yaz ve 'Bağış Yap' butonuna tıkla!
Namazın ikinci rekatında Sübhaneke duası okunmadan Fatiha suresi ve zammı sure okunur. Rüku ve secdeye gidilir. Secdenin ardından bu kez ayağa kalkılmaz. Tahiyyat suresi okunur. Namaz iki rekat şeklinde kılınıyorsa Salli, Barik ve Rabbena duaları da okunur ve selam verilir. Eğer dört rekat olarak kılınacaksa Rabbena duaları okunmaz ve üçüncü rekat için ayağa kalkılır.
Üçüncü rekatta ilk rekatta yapılanlar tekrarlanır. Bu rekatta secdeden sonra son rekat için ayağa kalkılır.
Namazın dördüncü rekatında Besmele çekilir. Ardından Fatiha suresi ve ardından zammı sure okunur. Rüku ve secde yapılır. Secdeden sonra oturulur ve Tahiyyat, Salli, Barik ve Rabbena duaları okunur. Dualar bittikten sonra önce sağ tarafa sonra sol tarafa dönülerek selam verilir. Tüm bu rekatlar 20 oluncaya dek aynıları yapılır.
Teravih namazı 2 veya 4 rekat şeklinde kılınsa da her rekat başında yeniden niyet etmeye gerek yoktur. Namaza başlarken bir kere niyet etmek yeterli olacaktır.
Teravih Nedir?
Teravih kelimesi dilimize terviha kelimesinden geçmiş olup rahatlamak, dinlendirmek anlamlarına gelir. Her Ramazan ayında Müslümanlar cemaatle veya evde bireysel olarak bu namazı kılmaktadır. Peygamber efendimiz bu namazı cemaatiyle birlikte kılmıştır. Bu nedenle teravih namazı kılmak sünnettir. O dönemde peygamber efendimiz, 20 rekatlık bu namazı yalnızca 8 rekat olarak kıldırmış, cemaatine kalan rekatları evde tamamlamalarını söylemiştir.
Teravih namazlarının 20 rekat olarak kılınmaya başlanması Hz. Ömer zamanında olmuştur. O dönemden bu yana ülkemiz de dahil olmak üzere tüm İslam ülkelerinde 20 rekat olarak kılınmaya başlanmıştır. İslam, kolaylıklar dini olduğundan, gücü yetmeyen, hasta olan veya 20 rekat namaza dayanamayan Müslümanların 8 rekat olarak kılmasında sakınca yoktur.
Teravih Namazının Kazası Olur Mu?
Teravih namazı beş vakit namaz gibi farz bir ibadet olmadığından dolayı kazası olmaz. İmkanı olan Müslümanların camide cemaatle birlikte teravih namazı kılması sünnettir. Fakat buna imkanı olmayan, hastalık veya farklı nedenlerden dolayı bu namazı kılamayanlar için günah yoktur.
Teravih Namazı Ne Zaman Kılınır?
Teravih namazı, yatsı namazından hemen sonra kılınır. Bu vakitten önce veya bu vakitten çok uzun bir zaman sonra kılınması uygun değildir. Cemaatle birlikte kılınan teravih namazı sonrasında vitir namazı da kılınır.