İslam dininde, Müslümanların günahlarından arınması, Allah-ü Teâlâ’ya yakınlaşması, gaflet uykusundan uyanması ve kulluk bilincine varılması için bazı özel aylar vardır. Müminlerin her sene heyecanla beklediği bu aylar üç tane olduğundan üç aylar olarak nitelendirilir. Peki, bu üç aylar nelerdir?

Üç aylar, mübarek aylar olarak da adlandırılır. Bu ayların isimleri Recep, Şaban ve Ramazan’dır. Zikrin, ibadetlerin ve hayırlı işlerin bolca yapıldığı bu aylar birbiri ardınca gelir.

Bu ayların ilki Recep ayıdır. Allah-ü Teâlâ, kullarına bu ayda sonsuz lütuf kapılarını açar. Regaip ve Miraç geceleri bu ay içerisinde yer alır.

Recep ayından sonra gelen ikinci mübarek ay Şaban’dır. Bu ayda müminler kendilerini hem bedenen hem de ruhen bir sonraki mübarek ay olan Ramazan’a hazırlar. Şaban ayında Berat gecesi yer alır. Manevi duyguların ağır bastığı bu aylarda Müslümanlar Allah’ı bolca anıp geçmiş günahlarına tevbe eder.

Milyonlarca İhtiyaç Sahibi Var!

Milyonlarca ihtiyaç sahibine sen de destek olmak için bağışını yaz ve 'Bağış Yap' butonuna tıkla!

Üç ayların sonuncusu mübarek Ramazan ayıdır. Bu ayda tevbe kapıları açılır, Allah-ü Teâlâ kullarına rahmet ve bereket bahşeder. Ramazan ayında tutulan oruçlar, kılınan namazlar mümini cehennemin azabından kurtarır. Ramazan ayının sonlarına doğru bin aydan daha hayırlı olan Kadir gecesi gerçekleşir.

İslam peygamberi Hz. Muhammed, üç aylar için “Recep Allah’ın, Şaban benim, Ramazan ise ümmetimin ayıdır.” buyurmuştur. Bu nedenle bu aylara hürmet göstermeli, Allah’ın bizden istediklerini yerine getirmeliyiz.

Üç Aylarda Hangi İbadetler Yapılmalıdır?

Allah’ın varlığına, birliğine ve sonsuz merhametine inanan biz Müslümanlar için üç aylar çok önemlidir. Allah’ın bizlere vermiş olduğu nimetler için şükretmeli, ondan mağfiret dilemeli ve bolca Allah’ı anmalıyız. Üç ayları doğru bir şekilde değerlendirmek ve kulluk görevimizi yerine getirmek için bazı ibadetleri yapmalıyız. Peki, üç aylarda hangi ibadetler yapılmalıdır?

Üç aylarda yapılması gereken ibadetler şunlardır:

  • Peygamber efendimiz için salât ve selâm getirilmeli, ondan şefaat dilenmeli, sünnetlerine uyulmalıdır.
  • Kur’an-ı Kerim okunmalı, okuyamayanlar dinlemeli, imkanı olanlar Kur’an ziyafetleri vermelidir.
  • Tefekkür edilip Allah’ın biz kullarından istedikleri yerine getirilmeli, eksiklikler giderilmeli, günahlar ve sevaplar tartılmalıdır.
  • Küs ve dargın kişiler bir araya getirilip barıştırılmalı, kırgın kişilerin gönülleri alınmalı ve bolca iyilik yapılmalıdır.
  • İşlenen günahlar için tevbe edilmeli, Allah’tan bağışlanma dilenmelidir.
  • Üzerimizde haklarının bulunduğu insanlardan helallik istenmelidir.
  • Fakir ve yardıma muhtaç insanlar gözetilip yardım yapılmalıdır.
  • Farz namazlara ek olarak nafile namazlar da kılınabilir.
  • Regaip, Miraç, Berat ve Kadir gecelerinde oruç tutulmalıdır.
  • Yaşlı, kimsesiz, hasta, sakat insanlar ziyaret edilip, isteklerine yanıt verilmelidir.
  • Bu aylarda sadaka vermek çok önemlidir. Allah’ın vermiş olduğu nimet ve rızıkların bir kısmı ihtiyaç sahiplerine dağıtılmalıdır.
  • Vefat etmiş yakınların kabirleri ziyaret edilmeli, onlar için de dua edilmelidir.
  • Yakınların, anne ve babaların, dostların kandilleri kutlanmalı, ziyaret edilmelidir.

Üç Aylarda Yapılan Tesbihat ve Zikirler Nelerdir?

Üç ayların ilki olan Recep ayının ilk günü Allah’ın rızasını kazanmak için 2 rekatlık nafile namazı kılınmalıdır. Bu namazdan sonra günahların affedilmesi için samimi bir şekilde tevbe edilmelidir. Yalnız tevbe edilen günahlar bir daha tekrar edilmemelidir. Aksi takdirde yapılan duaların, tevbelerin anlamı olmayacaktır. Ardından 111 kez “Allahümme Salli Ala Muhammed” denilerek peygamber efendimiz anılmalıdır.

Peygamber efendimiz salat ve selam ile anıldıktan sonra 1660 kez Ya Allah diyerek tesbih çekilmelidir. 1100 kez “La ilahe illallah”, 100 kez “Muhammedürresulullah” denilmelidir. Tüm bu tesbihler üç ay boyunca her gün yapılmalıdır. Ayrıca bu ayların içerisindeyken her gün 7 kez Fatiha suresi okunmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir